Lege controversată în Eforie. Părinţii care cer ajutorul salvamarilor după ce şi-au pierdut copilul pe plajă, amendaţi de Primărie

O hotărâre adoptată de Consiliul Local din Eforie a iscat controverse. Actul normativ spune că părinții vor putea fi amendați dacă apelează la salvamari ca să le găsească copiii nesupravegheați și pierduți, găsiți apoi pe plajă, nu salvați din valuri.

13 iul. 2021, 15:22
Lege controversată în Eforie. Părinţii care cer ajutorul salvamarilor după ce şi-au pierdut copilul pe plajă, amendaţi de Primărie

Lege controversată în Eforie. Consilierii din Eforie au votat HCL nr. 100/2021 și au decis să sancționeze mai multe fapte ale turiștilor, pe plajele din oraș.

Lege controversată în Eforie. Părinţii care cer ajutorul salvamarilor după ce şi-au pierdut copilul pe plajă

Astfel, sunt sancționabile: apelarea, în mod nejustificat, la reprezentanții serviciului de salvare acvatică pentru căutarea în apă de persoane presupus dispărute de pe plajă; mutarea geamandurilor, balizelor sau a bilelor plutitoare în alte locuri decât sunt ancorate de către reprezentanții serviciului de salvare acvatică; utilizarea geamandurilor drept colac de salvare sau acoperirea lor cu diverse materiale astfel încât să împiedice vizibilitatea acestora.

Persoanele fizice vor fi sancționate cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei, iar cele juridice, între 1.500 și 2.500 de lei. Sancțiunile le vor da polițiștii locali Eforie sau alţi funcţionari publici din Primăria Eforie.  Autoritățile locale din Eforie își justifică măsura explicând că apelarea la salvamar pentru situații în care dispăruții de fapt „se răcoresc la terasă”, ori copilul lăsat nesupravegheat e rătăcit pe plajă, poate avea consecințe nefericite pentru oamenii care au cu adevărat nevoie de ajutorul salvamarilor în apa mării.

De alfel,în urmă cu doar o zi doi copii lăsaţi nesupravegheaţi în timp ce se jucau în mare, la Eforie Nord, au ajuns în largul mării cu o saltea gonflabilă, iar unul dintre ei a căzut în apă.

Cei doi copii se jucau, în această după-amiază, pe plaja din Eforie Nord, şi au fost lăsaţi nesupravegheaţi de părinţi. La un moment dat, cei doi s-au urcat pe o saltea gonflabilă şi au fost purtaţi de curenţi în larg.

Un băiat de şapte ani a căzut în apă şi a fost la un pas să se înece, însă a fost scos la mal de salvamarii din Eforie Nord. Ulterior, un elicopter SMURD l-a preluat pe copil şi l-a transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru îngrijiri medicale de specialitate.

„Ținând cont de incidentul din această după-amiază, cand 2 copii au fost lăsați nesupravegheati in apa de către părinți cu o jucarie gonflabila, copiii au cazut de pe aceasta iar unul dintre ei, un băiat în vârstă de 7 ani a fost în pericol de înec, fiind salvat, i s-a acordat primul ajutor de către salvamari si echipajul Smurd Eforie si apoi a fost transportat la spital de către elicopterul Smurd.

Imploram părinții sa-si supravegheze de aproape copiii si sa ii însoțească în apa si totodata sa respecte indicatiile si steagurile arborate de salvamari.

Va multumim si va dorim un concediu placut si fara incidente!”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook – Salvamar Eforie Nord.

Citeşte şi: Amenzi uriașe pe litoral. S-au dat sancțiuni de peste 140.000 de lei. Ce categorie de români a fost vizată