Lege controversată pe masa Comisiei Europene. Bruxellesul cere mai mult control asupra sectoarelor economice din statele membre UE

Comisia Europeană pregătește o lege prin intermediul căreia Bruxellesul va putea să obțină control sporit asupra unor sectoare economice importante, fără acordul prealabil din partea statelor membre, informează Bursa. 

07 sept. 2022, 14:44
Lege controversată pe masa Comisiei Europene. Bruxellesul cere mai mult control asupra sectoarelor economice din statele membre UE

Birocrații de la Bruxelles susțin că puterile și atribuțiile suplimentare pe care le solicită se vor aplica doar „în situații de urgență”, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Bursa. Printre măsurile care vor putea fi asumate de Ursula von der Leyen s-ar putea număra inclusiv suspendarea tuturor contractelor din sectorul privat și forțarea companiilor de a construi stocuri.

Noua lege ar mai urma să ducă la constituirea unui „instrument de urgenţă pentru piaţa unică”, care să faciliteze controlul direct al Comisiei Europene asupra furnizării de produse în caz de criză. Acesta va fi prezentat în cursul lunii septembrie.

„Prin introducerea unui nou instrument de intervenţie pe piaţă în situaţii de urgenţă, Comisia doreşte să obţină drepturi extinse de intervenţie în economie.

Statele europene trebuie să stopeze de urgenţă această lege, deoarece furnizarea bunurilor importante este sarcina companiilor, nu a politicienilor de la Bruxelles”, scrie jurnalistul german Hendrik Kafsack, corespondent economic al cotidianului german de la Bruxelles.

 

Planul Comisiei Europene pentru statele membre UE

 

Controversata lege a afost inițiată de către Thierry Breton, comisar pentru piața internă, ca reacție la modul în care statele din UE au reacționat în pandemie, neunitar.

Măsurile vor fi adoptate în cadrul a trei etape: planificarea de urgenţă, modul de vigilenţă şi modul de urgenţă. Companiile vor fi obligate să execute ordinele Comisiei Europene doar în „modul de urgenţă”, a cărei perioadă de aplicare va fi limitată la şase luni, conform proiectului de lege.

Rămâne e văzut dacă reprezentanții statelor europene vor fi de acord să voteze un astfel de proiect, în următoarele luni.

 

Economistul Ilie Șerbănescu anticipează schimbări majore în Europa

 

În opinia economistului Ilie Șerbănescu, la nivel mondial se pregătesc mai multe decizii controversate.

„Este un plan (n.r. – la mijloc). În cartea mea, care se numește ‘România, o colonie la marginea Europei’, care are peste 5 ani de la apariție, am spus clar.

Sunt pasaje întregi despre această modalitate de sporire a prețului nejustificat, al utilităților, ca preambul pentru transferul de proprietate.

România e o excepție a concertului european: 90% dintre locatari sunt proprietari, în occident sunt 30-40%. Aceasta e modalitatea de a pune mâna pe proprietățile oamenilor, e foarte simplă. Sunt fonduri de investiții imobiliare care sunt pregătite pentru acest lucru”, a declarat Ilie Șerbănescu, la România TV.