Lege: izolare termică pentru blocuri, finanțată aproape total din fonduri europene

Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede ca izolarea termică a blocurilor poate fi realizată cu fonduri în proporţie de până la 90% din fonduri europene nerambursabile.
Alina Costache
06 iun. 2024, 16:26
Lege: izolare termică pentru blocuri, finanțată aproape total din fonduri europene
Lege: izolare termică pentru blocuri, finanțată aproape total din fonduri europene

Izolarea termică a blocurilor poate fi realizată cu fonduri în proporţie de până la 90% din fonduri europene nerambursabile, conform unei legi promulgate joi de preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și: Sebastian Burduja vrea panouri fotovoltaice pe blocurile comuniste din București. Proiectul ar urma să fie susținut printr-un nou program de finanțare

Izolare termică pentru blocuri, finanțată aproape total din fonduri europene

În perioada de programare 2021 – 2027, finanţarea unor activităţi sau lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe se poate asigura din fondurile europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune, după cum prevede Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă.

Finanţarea lucrărilor se realizează cu 90% din fondurile europene nerambursabile şi din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul programelor, conform ratei de cofinanţare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor.

Acesteia finanțări i se adaugă 5% din suma necesară din alocaţii de la bugetul de stat, în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Finanţelor, dar şi 5% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale sau din alte surse legal constituite, precum şi din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari sau din alte surse legal constituite.

Cota de contribuţie proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte pe baza documentelor procedurale specifice implementării programelor şi nu poate depăşi 3%.

Autoritatea publică locală aduce la cunoştinţa asociaţiei de proprietari posibilitatea finanţării activităţilor sau lucrărilor în condiţiile prevăzute în lege, criteriile de acces la acest program de finanţare, precum şi cota de contribuţie ce revine asociaţiei de proprietari, astfel cum acestea sunt prevăzute în documentele procedurale specifice implementării programelor, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

Executivul a motivat Ordonanța de Urgență prin faptul că intervenţiile ce vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe beneficiază de o alocare financiară totală în cadrul programelor regionale 2021 – 2027 de peste 600 de milioane euro, iar pentru lansarea apelurilor de proiecte aferente acestor fonduri este necesară reglementarea în regim de urgenţă a condiţiilor de finanţare a acestui tip de intervenţii, precum şi a unui nivel sustenabil al contribuţiilor care trebuie asigurate de la bugetul autorităţilor locale sau al asociaţiilor de proprietari.

Citește și: Ce pedepse riscă administratorii şi locatarii blocurilor în care se consumă droguri. Klaus Iohannis a promulgat modificarea legii

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa