Lege nouă pentru stăpânii de animale de companie! Toți posesorii de căței și pisicuțe trebuie să știe modificările

Toți posesorii de animale de companie trebuie să știi că Uniunea Europeană urmează să inițieze un proiect legislativ cu privire la bunăstarea blănoșilor.
Filip Stan
27 iun. 2024, 12:38
Lege nouă pentru stăpânii de animale de companie! Toți posesorii de căței și pisicuțe trebuie să știe modificările
Lege nouă pentru stăpânii de animale de companie! Toți posesorii de căței și pisicuțe trebuie să știe modificările

Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER) a decis să solicite Consiliului European să inițieze o legislație pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor de companie. Această inițiativă se concentrează pe asigurarea bunăstării pisicilor și câinilor deținuți de crescători, unități de vânzare și adăposturi. Scopul principal este să se asigure o protecție mai bună pentru consumatori, să se promoveze o concurență corectă și să se combată comerțul ilegal.

Citește și: Cum să îţi protejezi animalul de companie de caniculă. Sfaturi esenţiale pentru o vară sigură

Propunerea nu va avea impact direct asupra proprietarilor actuali de animale de companie. Cu toate acestea, orice persoană care dorește să introducă o pisică sau un câine pe piața UE va fi obligată să asigure că animalul este microcipat în scopuri de trasabilitate. Această reglementare este considerată necesară având în vedere că cetățenii UE dețin în prezent peste 72 de milioane de câini și peste 83 de milioane de pisici. Industria de vânzare a pisicilor și câinilor valorează aproximativ 1,3 miliarde de euro anual.

Sunt menținute principalele principii de bunăstare propuse anterior de Comisia Europeană:

  • reproducerea este reglementată, cu limite de frecvență și vârstă minimă și maximă
  • anumite practici de reproducere sunt interzise, cum ar fi consangvinizarea (reproducerea între părinți și descendenți, între frați și frați vitregi și între bunici și nepoți). Consangvinizarea poate fi totuși utilizată pentru conservarea raselor locale cu un număr limitat de gene
  • mutilările dureroase, cum ar fi tăierea urechilor, tăierea cozii sau îndepărtarea ghearelor sunt interzise, cu excepția cazului în care răspund la o indicație medicală
  • trebuie să se asigure suficientă apă curată şi proaspătă, hrană suficientă şi condiţii adecvate de locuit câinii
  • trebuie să aibă acces zilnic la o zonă în aer liber sau trebuie să fie plimbați zilnic, iar acest lucru se aplică animalelor cu vârsta mai mare de 12 săptămâni.

Propunerea prevede că toate pisicile și câinii trebuie să fie echipați cu un microcip și înregistrați într-o bază de date națională înainte de a fi vânduți sau donați. Toate aceste baze de date vor fi interoperabile între statele membre ale Uniunii Europene și vor fi accesibile online. De asemenea, se interzice reproducerea hibrizilor obținuți din încrucișarea cu specii sălbatice. Pentru protejarea sănătății și bunăstării femelelor, acelea care au suferit două operații de cezariană nu vor mai putea fi folosite pentru reproducție.

În ceea ce privește animalele de companie cu trăsături extreme, regulamentul propune excluderea acestora de la reproducere pentru a preveni transmiterea acestor trăsături generațiilor viitoare, în cazul în care există riscul de a afecta negativ bunăstarea lor sau a descendenților lor. De asemenea, animalele de companie cu trăsături extreme de conformitate sau mutilări vor fi excluse de la participarea în concursuri, spectacole sau expoziții.

Propunerea vizează și organizatiile neguvernamentale care gestionează adăposturi pentru animale, acestea fiind supuse acelorași reguli. Unitățile care produc mai mult de cinci pui pe an sau care dețin mai mult de cinci pisici sau câini de sex feminin vor fi autorizate doar după ce vor fi inspectate de medici veterinari.

În ceea ce privește importurile de animale de companie, acestea vor trebui să respecte aceleași standarde sau standarde echivalente. Această măsură va îmbunătăți protecția consumatorilor și va asigura trasabilitatea pisicilor și a câinilor în interiorul UE. De asemenea, se propune înregistrarea animalului de companie într-o bază de date a UE în termen de cinci zile lucrătoare de la intrarea acestuia în UE.

În final, Consiliul European propune crearea unei baze de date a călătorilor de animale de companie pentru a permite statelor membre să monitorizeze importurile necomerciale în UE și să detecteze mișcările suspecte, contribuind astfel la securitatea și controlul adecvat al acestor mișcări în interiorul pieței unice europene.

 Citește și: Regula de care trebuie să ții cont dacă ai câini sau pisici. Poate influența radical viața animalelor de companie

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cum apar moliile de bucătărie și cum scapi de ele: această e cea mai bună soluție
Capital.ro
Adio permis de conducere. Nu se mai folosește din 7 mai 2025. Cu ce va fi înlocuit
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Tortul Doboș și povestea creatorului său.
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
China extinde schema de schimb pentru aparate casnice și alocă subvenții pentru a stimula consumul
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România