Lege pentru creşterea natalităţii. Vezi facilităţile fiscale propuse şi dezbătute în Parlament

Facilităţi fiscale pentru tinerii căsătoriţi şi pentru mamele sau persoanele care au în întreţinere doi sau mai mulţi copii minori. Asta prevede un proiect de lege ce are drept scop creşterea natalităţii în România.

RomaniaTV.net
27 mart. 2012, 08:18
Lege pentru creşterea natalităţii. Vezi facilităţile fiscale propuse şi dezbătute în Parlament

Proiectul de lege se află în dezbatere la comisiile Senatului.

În esenţă, proiectul de lege prevede o reducere de 5% din contribuţiile sociale individuale pe o perioadă de 5 ani pentru persoanele care se află la prima căsătorie şi care nu au trecut încă de vârsta de 40 de ani.

De asemenea, proiectul introduce şi o reducere de 10% din contribuţiile sociale individuale pentru mamele care îşi cresc singure copiii şi pentru mamele singure care au în îngrijire doi copii, precum şi o reducere de 15% pentru mamele care au în întreţinere mai mult de 3 sau mai mulţi copii.

Deputatul PDL Raluca Turcan, iniţiatoare a proiectului, a atras atenţia asupra faptului că, în ziua de astăzi, familiile tinere amână să aducă pe lume un copil, din cauza lipsei banilor. Tinerele familii sunt preocupate în primul rând să economisească bani pentru achiziţionarea unei locuinţe şi pentru eventualele cheltuieli prilejuite de aducerea pe lume şi creşterea unui copil.

În motivele susţinerii sale pentru noul proiect de lege, Turcan a amintit de un recent studiu demografic, care arată că, în timp ce în 1990 populaţia României era estimată la peste 23 de milioane de locuitori, în 2050 aceasta ar putea fi mai mică de 18 milioane. „De aceea, statul ar trebui să sprijine formarea de noi familii, iar facilităţile fiscale ar fi un bun mijloc pentru aceasta”, a spus Turcan.

Dacă va fi aprobată, legea ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2013.