Lege pentru românii care stau la casă. Ce trebuie să facă toţi proprietarii pentru a intra în legalitate. Este gratis!

Conform noii legislații, proprietarii care au o casă, dar nu și terenul de sub ea vor avea acum oportunitatea de a achiziționa terenul respectiv.
Filip Stan
27 iul. 2024, 06:30
Lege pentru românii care stau la casă. Ce trebuie să facă toţi proprietarii pentru a intra în legalitate. Este gratis!

A fost votată legea ce dă dreptul la terenul de sub casă. Familiile care vor deveni proprietare pe un milion de metri pătrați.

Sunt proprietarii din București, care și-au cumpărat casele în anii 90, în care stăteau anterior cu chirie, dar care, din cauza legislației de atunci, nu au putut să cumpere și terenurile.

Teren fără acte sub fiecare casă cât întreg Parcul Herăstrău

Un milion de metri pătrați de teren, echivalentul Parcului Herăstrău, urmează să ajungă în posesia celor aproximativ 15.000 de familii din Capitală care, până acum, aveau drept de proprietate doar asupra casei, nu și a curților.

Actul normativ le permite acestora acum să devină proprietari ai terenului de sub locuințele lor. Până acum, aceștia aveau drepturi de proprietate doar asupra construcțiilor, nu și asupra terenului pe care sunt amplasate.

Amenzi de 2.500 de lei pentru românii care stau la curte: Greşeala care îţi aduce Poliţia Locală la uşă

În București, peste 15.000 de familii vor beneficia de această nouă legislație. Proiectul de lege a fost votat recent în cadrul unei ședințe de consiliu. El urmează să intre în vigoare începând cu luna octombrie a acestui an. Este vorba de aproape un milion de metri pătrați de teren care vor deveni astfel proprietatea locatarilor.

Persoanele care vor fi recunoscute ca proprietari ai terenului de sub casă sunt cele care au achiziționat locuințe în anii ’90. Din păcate, în acea perioadă, legislația în vigoare nu le permitea să cumpere și terenul pe care se aflau aceste case.

Legea nr. 87/2020 modifică Legea nr. 18/1991. Ea aduce clarificări specifice pentru această categorie de persoane.

Conform noii reglementări, foștii chiriași ai locuințelor naționalizate vor beneficia gratuit de terenul aferent curților și anexelor gospodărești din jurul caselor lor.

De menționat este că obținerea dreptului de proprietate asupra terenului nu va implica niciun cost pentru beneficiari. Totuși, legea nu abordează în mod specific cazul construcțiilor deținute în coproprietate. Este posibil ca titlurile de proprietate să fie acordate proporțional cu cota deținuta de fiecare coproprietar.

Legea nu a intrat încă în vigoare. Cu toate acestea, persoanele interesate pot începe demersurile necesare pentru a deveni proprietari ai terenului de sub casă. Procesul poate fi birocratic și complex. Cu toate acestea, finalul merită efortul. Fiecare persoană va trebui să încheie un contract cu Primăria locală pentru a obține dreptul de proprietate. Acesta este unul dintre pașii necesari în acest proces.

După semnarea contractului, bucureștenii vor trebui să se adreseze Comisiei de Fond Funciar. Aceasta va avea responsabilitatea de a trimite documentele necesare către Prefectură. După această etapă, Prefectura va emite gratuit titlul de proprietate.

Familiile din București vizate de această situație au motive să se bucure, deoarece. După o perioadă îndelungată, vor putea să își revendice drepturile de proprietar. În plus, întregul proces nu implică niciun cost pentru aceștia.

Ce nu trebuie să facă românii care stau la curte, mai ales pe caniculă. Legea prevede amenzi de până la 100.000 de lei

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a făcut un apel ferm către proprietarii de terenuri să renunțe la practica incendierii pentru igienizare, subliniind că astfel de acțiuni sunt strict interzise prin lege. În contextul temperaturilor extrem de ridicate din această perioadă, incendierile necontrolate pot avea consecințe devastatoare.

La începutul lunii iulie, România a fost martora unui val de incendii simultane, izbucnite în doar 24 de ore. Peste 140 de incendii au fost raportate, afectând mai mult de 300 de hectare de teren. În fața acestor focare multiple, sute de pompieri au fost mobilizați pentru a stinge flăcările, evidențiind cât de periculoase și extinse pot deveni incendiile de vegetație.

IGSU a subliniat că arderile de vegetație sunt interzise și că nerespectarea acestei interdicții atrage sancțiuni severe. Persoanele fizice care încalcă legea riscă amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei, în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi de la 50.000 până la 100.000 de lei.

„Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului şi pe fondul temperaturilor ridicate, s-au înregistrat victime omeneşti şi importante pagube materiale”, a avertizat IGSU. Această afirmație subliniază gravitatea situației și necesitatea respectării legislației pentru prevenirea tragediilor.

Citeşte şi: Restricții de apă în șase orașe din țară! Semnalul de alarmă tras de Administrația Națională „Apele Române”

IGSU a atras atenția și asupra altor riscuri asociate incendiilor necontrolate de vegetație. Pe lângă pericolele directe pentru viețile omenești și proprietăți, aceste incendii pot cauza accidente rutiere grave din cauza scăderii vizibilității pe drumurile publice. Fumul dens produs de arderea vegetației poate reduce dramatic vizibilitatea, creând condiții periculoase pentru șoferi și putând duce la coliziuni și alte accidente.

În fața acestor riscuri, IGSU îndeamnă proprietarii de terenuri și pe toți cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să evite orice formă de incendiere necontrolată a miriștilor. În loc să recurgă la metode periculoase și ilegale de curățare a terenurilor, este esențial să se adopte practici sigure și conforme cu reglementările în vigoare.

Pe fondul temperaturilor extrem de ridicate și al condițiilor de secetă, orice scânteie poate declanșa un incendiu devastator. Conștientizarea pericolelor și respectarea legii sunt esențiale pentru protejarea vieților omenești, a proprietăților și a mediului înconjurător.

Citeşte şi: Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Senatorul POT acuzat că a mințit în CV a ajuns în faţa instanţei! Ce datorii neachitate are parlamentarul demisionar ce a ajuns la PSD
Playtech.ro
Cu cât se va scumpi coșul de cumpărături al românilor de la 1 august 2025. Consumatorii au început să pună bani deoparte
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
VIDEO | „Atacați de ursoaică”. Doi motocicliști s-au filmat lângă o ursoaică și puiul ei, pe Transfăgărașan
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Doamna Borsec cară peste 150.000 de sticle cu apă minerală și nici nu le simte. Sofia Crețu-Hu poartă accesorii și bijuterii de peste o sută de mii. De euro!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc