Încep primele blocaje în sistemul bugetar, după ce măsurile de austeritate au fost anunțate, plata pensiilor s-ar putea decala. Potrivit unui comunicat al BNS, Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii își exprimă profunda nemulțumire față de modul în care actualii guvernanți continuă să ia măsuri cu impact major asupra angajaților, fără consultarea partenerilor sociali.
Sursa citată arată că vineri, angajații au declanșat un protest ca formă de reacție „în fața unei decizii considerate inechitabile și discriminatorii”.
Sindicaliștii arată că deciziile adoptate „fără dialog real, fără analiză de impact și fără transparență demonstrează o lipsă de respect față de principiile democratice și de drepturile lucrătorilor, consfințite de legislația națională și europeană”.
Printre problemele semnalate de federația sindicală se numără lipsa unui dialog social real și constant cu organizațiile sindicale reprezentative, adoptarea unor măsuri fără o analiză serioasă a situației din sistemele afectate și absența transparenței și consultări in procesul decizional.
„Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu, ci compensații legale pentru munca depusă în condiții care afectează sănătatea sau siguranța personalului, iar plafonarea reprezintă un afront adus celor care asigură funcționarea în bune condiții a caselor teritoriale de pensii”, arată sindicaliștii.
Ei cer Guvernului realizarea unei analize riguroase și obiective a activității instituțiilor publice înainte de adoptarea oricăror măsuri cu impact asupra personalului.
Promisiunile autorităților că majorările vor fi operate în luna iunie 2025 s-ar putea să nu se împlinească. Doar 1% dintre dosarele vizate au fost procesate până acum.
Potrivit unor surse din cadrul CNPP, citate de România TV, softul pentru recalculări ar putea deveni funcțional în cursul lunii iunie. Până atunci, angajații caselor teritoriale de pensii introduc manual datele din adeverințele de venit suplimentar pentru ca acestea să poată fi procesate apoi automatizat.
În lipsa unui soft funcțional, recalculările serioase nu pot începe. România TV relatează că CNPP a încheiat un contract de 2,5 milioane de euro pentru dezvoltarea programului, însă întârzierile tehnice au blocat tot procesul.
Etapa a doua a recalculării, numită ‘Mica recalculare’ a pensiilor, îi vizează pe acei pensionari care au avut venituri suplimentare – cum ar fi al 13-lea salariu sau prime – pentru care s-au plătit contribuții dar nu au fost luate în calcul la stabilirea pensiei.
Reprezentanții caselor de pensiispun că recalcularea efectivă se poate face, deocamdată, doar pentru pensionarii care au ieșit la pensie după 1 septembrie 2024, cea ce înseamnă 1% din totalul pensionarilor eligibili.
Deși oficialii au susținut că noile pensii ar putea intra în plată în iunie, acest lucru este posibil doar dacă sistemul informatic va fi gata până pe 8 iunie, termenul limită pentru introducerea datelor necesare emiterii deciziilor.
Estimările arată căpensionarii ar putea primi între 10 și 500 de lei în plus, în cel mai bun caz, în funcție de veniturile suplimentare dovedite și depuse la dosar. Simulările arată o creștere medie de circa10%:
Pensionarii sunt sfătuiți să aștepte și să urmărească anunțurile oficiale. CNPP nu a oferit un calendar clar dar surse din instituție dau ca posibilă luna iunie pentru operaționalizarea sistemului. Chiar și așa, procesarea completă a celor peste un milion de dosare restante va dura câteva luni.