Legea anti-bullying în şcoli – norme metodoligice. Victimele, agresorii şi părinţii lor vor fi incluşi în programe de consiliere

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 221/2019 - pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 - privind violența psihologică/bullying. Proiectul va fi înaintat în proces de avizare interministerială ulterior parcurgerii etapei de transparență decizională, mai precizează MEN.

RomaniaTV.net
28 ian. 2020, 12:24
Legea anti-bullying în şcoli – norme metodoligice. Victimele, agresorii şi părinţii lor vor fi incluşi în programe de consiliere

„Bullyingul reprezintă comportamentul abuziv, realizat în mod repetat şi cu intenţie directă sau indirectă, care duce la prejudicierea fizică și/sau psihică a victimei/victimelor, prin umilire, rănire, persecuţie, intimidare sau alte fapte. Acest tip de comportament se manifestă prin forme diverse, putând fi verbal, emoţional/ nonverbal, fizic, relaţional inclusiv sexual, deposedare de lucruri și electronic (cyberbullying)” se arată în proiect.

Proictul mai preve că „elevii implicați în acțiuni de tip bullying, ca victime, ca agresori sau ca martori, pot beneficia
de programe de intervenție /consiliere, finanțate de la bugetul de stat, prin UAT pe raza căruia funcționează unitatea de învățământ, sau prin programe/proiecte cu finanțare externă, în conformitate cu precizările strategiilor naționale sectoriale din domeniul educației”.

De asemenea, „părinții elevilor implicați în acțiuni de tip bullying, ca victime, ca agresori sau ca martori, vor beneficia de programe de intervenție /consiliere, finanțate prin programe/proiecte cu finanțare externă accesate de UAT, pe raza căruia funcționează unitatea de învățământ, în conformitate cu precizările strategiilor naționale sectoriale din domeniul educației”.

„Părinții elevilor din clasele/ grupele din unitățile de învățământ în care au fost înregistrate acțiuni de tip bullying vor fi incluși, cu prioritate, în programe de informare și conștientizare în domeniul identificării și combaterii bullyingului, ca formă a violenței manifestate în mediul școlar, în conformitate cu precizările strategiilor naționale sectoriale din domeniul educației”, se mai arată în proiectul MEN lansată în dezbatere publică.

Proiect Hotărâre Guvern aprobare Norme metodologice aplicare prevederi Lege nr. 221/2019 antibullying