„Legea bacşişului” cauzează noi probleme: „Calcule mega complicate, cât fac 10% din 150 de lei. Cine v-o mai da vouă ceva”

Legea care prevede că bacşişul lăsat de clienţi chelnerilor şi altor lucrători din domeniul HoReCa este trecut pe bonul fiscal şi este impozitabil a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar strârneşte în continuare controverse si neînţelegeri, atât în rândul angajaţilor, cât şi al clienţilor.

22 feb. 2023, 16:51
„Legea bacşişului” cauzează noi probleme: „Calcule mega complicate, cât fac 10% din 150 de lei. Cine v-o mai da vouă ceva”

Sumele care provin din bacşiș sunt distribuite angajaţilor integral şi banii din bacşiş sunt consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu intră în zona de aplicare TVA.

Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Operatorii economici au obligaţia să-i înmâneze clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

În unele localuri bacșișul este trecut pe bon fără a-i oferi clientului libertatea de a alege dacă îl oferă sau nu. Tot mai multe cazuri de acest gen sunt relatate în mediul online.

Un român a scris pe Reddit despre experiența pe care a avut-o recent într-un restaurant.

Citeşte şi: Motivul pentru care șoferii ajung să scoată din buzunar mai mulți bani pentru RCA. Capcana legislativă în care cad majoritatea românilor atunci când își vând mașina

„Am fost azi la un restaurant să mănânc cu familia. Totul a fost ok, nimic spectaculos, mergeam acolo relativ frecvent.

Când să plătesc îmi spune chelnerul „cum facem cu bacșișul”, dacă să-l pună pe card.

Zic că o să las eu cash. El nu și nu, că să pună pe card.

Zic ok, whatever, pune 10%.

Au urmat o serie de calcule mega complicate, cât fac 10% din 150 de lei și, într-un final, am plătit fără să mă uit cât. Și uite din 150 s-au făcut 185 Lei.

Păi e frumos așa? Cine v-o mai da vouă ceva de acum…”, a povestit userul.

Bacşiş trecut pe notă fără a întreba clientul: „Deja e nesimţire”

În comentarii, și alții relatează situații asemănătoare sau critică atitudinea chelnerului.

„Nu lăsam nici 1% dacă mă lua direct cu „cum facem cu bacșișul”. Sunt alții cu meserii mai importante și mult mai grele care nu primesc nici măcar un leu în plus la final de lună. Șpaga și bacșișul ar trebui să dispară din cultura românească.”, a răspuns un internaut.

„Măcar te-a întrebat. Vineri seară am ieșit la un restaurant, am cerut notă cu cardul, a venit cu POS ul deja pregătit am pus telefonul și am plătit. Mă căutăm deja în portofel să las tips, pun 20 de lei și mă uit pe telefon notă 200 de lei în cap. Mă gândesc ..băi ce ciudat, așa o sumă fixă, când mă uit pe bon era trecut “Bacșiș 22buc * 1 …..22”. Îți dai seama că nu am mai lăsat nimic…dar deja e nesimțire să pui fără să mă întrebi., a scris un alt utilizator Reddit.

Citeşte şi: Român decedat în Filipine. Familia este disperată și cere ajutorul oamenilor cu suflet mare pentru a-l aduce acasă