Legea Bugetului 2021. Sorin Cîmpeanu este mulţumit de suma alocată Ministerului Educaţiei

Legea Bugetului 2021. Sorin Cîmpeanu se declară mulţumit de bugetul pe care l-a primit anul acesta Ministerul Educaţie, precizând că suma este cu circa 3 miliarde de lei mai mare decât cea de anul trecut.

11 feb. 2021, 23:07
Legea Bugetului 2021. Sorin Cîmpeanu este mulţumit de suma alocată Ministerului Educaţiei

Legea Bugetului 2021. Sorin Cîmpeanu a declarat că nu a văzut bugetul final alocat ministerului pe care îl conduce, însă adaugă că nu a avut niciun moment „îngrijorări” legate de faptul că bugetul pentru acest an nu va fi mai mare decât execuţia bugetară a ministerului pe anul trecut.

„O să mă uit pe bugetul care s-a publicat, o să mă uit pe forma finală a bugetului, el a suportat, după cum ştiţi, discuţii şi imediat ce mă voi uita atent, mă voi pronunţa. (…) Nu mi-am declarat nicio clipă îngrijorarea că s-ar putea întâmpla ceea ce am declarat în ziua preluării mandatului cu privire la comparaţia cu bugetul Ministerului Educaţiei pentru educaţie pe anul 2020. Am spus că dacă nu este măcar cu un leu mai mare decât execuţia pe 2020, eu nu ştiu să abordez lucrurile din educaţie. Vizavi de această afirmaţie pe care am făcut-o, încă din prima zi de preluare a mandatului, chiar la audieri în Parlament am făcut-o, nu am avut îngrijorări că nu va fi înţeleasă la nivelul Guvernului importanţa Educaţiei”, a afirmat ministrul Educaţiei, joi, la Digi 24.

Când i s-a atras atenţia că bugetul pentru acest an al Ministerului Educaţiei este de 31,1 miliarde lei, faţă de 32,8 miliarde de lei anul trecut, ministrul a răspuns că cifrele nu pot fi comparate, căci bugetul pe anul 2020 includea şi bugetul pentru Cercetare, pe când cel de acest an este doar pentru Educaţie.

„Anul trecut era Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi bugetul ministerului era împreună, educaţie şi cercetare. Dacă dăm la o parte partea de cercetare şi rămânem cu execuţia pe educaţie avem 28,276 miliarde lei. Dacă este aşa, este o surpriză foarte plăcută, mă aşteaptă o perioadă de muncă”, a răspuns Cîmpeanu.

În ceea ce priveşte transportul pentru studenţi, ministrul a afirmat că „crede” că acesta va fi decontat în proporţie de 50% pentru anul calendaristic, dar nu pentru cel universitar, variantă pe care, de altfel, Cîmpeanu afirmă că a susţinut-o în faţa altor „ipoteze de lucru”.

„Cred că a rămas 50% pentru toate drumurile pe întregul an calendaristic, nu pe an universitar. (…) Asta cred că este varianta care a rămas, la elevi însă, este decontat transportul sută la sută – şi transportul local, şi naveta, orice formă de transport pentru elevi”, a arătat ministrul.

Ministrul a arătat că, în premieră, în buget este prevăzută suma de 536 de milioane de lei pentru bursele elevilor. Până acum autorităţile locale suportau costurile cu bursele elevilor. Şi costul standard per elev a fost majorat, iar sumele în plus vor fi direcţionate mai mult pentru cheltuielile materiale ale şcolilor de la sat, decât către şcolile din mediul urban, a precizat ministrul.

El a precizat că educaţia poate beneficia de asemenea de „nişte miliarde de euro” din fonduri europene, respectiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi din Programul Naţional Educaţie şi Ocupare, care se adaugă bugetului naţional.”Important este să putem gestiona eficient aceste resurse”, a concluzionat ministrul.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 174.102,0 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 318.456,6 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 261.451,7 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane lei.

Citeşte şi Legea bugetului pe 2021, făcută publică de Guvern. Ce se întâmplă cu voucherele, sporurile şi indemnizaţia de hrană DOCUMENT

Legea Bugetului 2021. Cele mai importante măsuri ale proiectului de buget

– menținerea cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie /indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020;

– menținerea în anul 2021 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții;

– menținerea în anul 2021 a cuantumului indemnizației de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2020;

– neacordarea de premii și a indemnizaţiei de vacanţă prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017;

– compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber corespunzător;

– pentru polițiști și cadre militare se mențin reglementările din anii anteriori care vizează acordarea drepturilor salariale pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale;

– prelungirea folosirii voucherelor de vacanță emise în anul 2019 și anul 2021 până la sfârșitul anului 2021 și suspendarea emiterii de vouchere de vacanță pentru anul 2021 de către autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr.41/1994;

– studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri și naval. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 prevede că firmele în care statul sau unitățile administrativ teritoriale (primării) sunt acționari majoritari și au avut pierderi ori plăți restante (arierate) în 2020 nu au voie să crească salariile angajaților în acest an.

Citeşte şi Florin Cîţu în dispută cu PSD pe tema Legii Bugetului de Stat: „ESTE ILEGAL!”

Bugetul ministerelor și instituțiilor în 2021

Ministerul Economiei: 6,59 miliarde lei
Ministerul Justiției: 4,73 miliarde lei
Ministerul Sănătății: 17,53 miliarde lei
Ministerul Dezvoltării – 7,9 miliarde lei vs 5,5 în 2020
Ministerul Muncii – 53,7 miliarde lei vs 41,9 în 2020
Ministerul Fondurilor Europene: 2,02 miliarde lei
Ministerul Energiei: 1,13 miliarde lei
Administrația Prezidențială: 58,81 milioane lei
CSM: 173,1 milioane lei
Înalta Curte: 144,93 milioane lei