Legea carantinării şi izolării. Ludovic Orban: Spaţiile de carantină nu se pot da azi

Marea problemă identificată de premier, după ce legea carantinării a intrat în vigoare, este legată de faptul că numărul cazurilor de persoane depistate cu noul coronavirus variază foarte mult. Ludovic Orban a precizat în timp ce se deplasa spre o şedinţă că spaţiile de carantină nu se pot da azi. 

RomaniaTV.net
21 iul. 2020, 08:48
Legea carantinării şi izolării. Ludovic Orban: Spaţiile de carantină nu se pot da azi

„Sunt mai multe acte normative care trebuie elaborate, dar totul va fi gata la timp. În termenul legal. Spațiile de caranină nu se pot da de azi. Prefecții trebuie să se ocupe.

Toate persoanele care s-au externat la cerere, fie vor fi tratate la domiciliu, fie la spital. Ne adaptăm. Avem peste 840 de locuri la ATI. Problema este că distribuția nu e uniformă și apar suprapuneri de cazuri. Aici trebuie să creștem capacitatea și pe unde e nevoie”, a declarat Ludovic Orban, în timp ce se deplasa spre o ședință.

Reamintim că Legea carantinării şi izolării a apărut în Monitorul Oficial pe 18 iulie şi se aplică de marţi, 21 iulie. Legea carantinei şi izolării nu se aplică doar în perioada epidemiei de COVID-19, ci pentru orice altă epidemie sau situație de risc epidemiologie și biologic. Prevederile actului normativ sunt pentru prevenirea introducerii și limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României.

Ce prevede HG adoptată marţi de Guvern

În cadrul şedinţei de Guvern de marţi dimineaţă, Raed Arafat a anunţat noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

„Se certifică pandemia de Covid-19. Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat. Criteriul de risc: rata de cazuri noi la 100000 de locuitori în ultimele 14 zile mai mare decât cea din România.

Lista țărilor respective se revizuiește săptămânal de INSP.

Sunt exceptate persoanele care nu prezintă simptome de Covid-19: șoferii de tiruri, șoferii de microbuze și autocare, membrii Parlamentului European, ai instituțiilor internaționale, piloții de aeronave și personalul navigant, personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii în domeniul feroviar, lucrătorii transfrontalieri, membrii corpului diplomatic, posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu și membrii familiilor acestora, studenții români care au examene sau care încep studiile, membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive.

Se instituie măsura carantinării pentru persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate, prin decizia DSP.

Pentru naștere, căsătorie, deces, tratament medicale, preschimbare documente de identitate șamd poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină”, a spus Raed Arafat la începutul şedinţei de Guvern.

Citeşte şi Legea carantinării şi izolării a intrat în vigoare. Care sunt NOILE RESTRICŢII pentru români şi cum pot fi contestate