Legea cardurilor de energie se schimbă iar. Ce modificări a introdus USR şi cum vor fi afectaţi românii

Abia intrată în vigoare, legea cardurilor de energie a produs mult haos în rândul beneficiarilor, care au dus la nemulţumiri legate de cozile imense la care aceştia trebuie să stea pentru a-şi plăti facturile cu cardul oferit de Guvern.
Filip Stan
23 feb. 2023, 20:35
Legea cardurilor de energie se schimbă iar. Ce modificări a introdus USR şi cum vor fi afectaţi românii

Beneficiarii cardurilor de energie se plâng că stau la coadă ore întregi pentru a achita facturile cu acesta, iar posibilitatea de a plăti direct factorului poştal, în cele mai multe cazuri, nu este una reală, în condiţiile în care lucrătorii Poştei Române ori nu au scanerele promise pentru citirea cardurilor, ori nu ştiu să le folosească.

USR a propus o modificare legislativă care scutește 3,5 milioane de oameni de drumurile și cozile la Poșta Română pentru cardurile de energie.

Amendamentul USR a fost votat astăzi în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților, dar mai sunt mulţi paşi de făcut până să se schimbe legea.

Amendamentul modifică ordonanța 166/2022, astfel încât facturile la energie să fie compensate de guvern direct în contul furnizorilor, fără plata intermediară prin intermediul Poștei Române.

„Este drum lung (n.r. până la schimbarea legii), însă de partea cealaltă este ceva ce nu prea funcționează.

Ceea ce am propus noi prin acest amendament, de când a apărut în dezbatere publică, este ca pentru 3,5 milioane de beneficiari din totalul de patru, acea categorie pentru care se știu toate detaliile, Ministerul Fondurilor Europene – în loc să transfere banii asociați facturilor către Poșta Română, unde oamenii să stea la coadă prin procedura cu copia după toate documentele – să transfere banii direct în contul furnizorului, pentru că statul român știe care este furnizorul de gaz și de electricitate pentru cei care sunt consideraţi beneficiar de sprijin.

Citeşte şi: România, tărâmul făgăduinţei pentru asistaţii social. Judeţul în care peste 65% din locuitori trăiesc din ajutorul de la stat: „Nu-mi bat capul pe trei lei. Salarii mici, umblătură”

Ar putea să facă transferul online direct furnizorilor de energie, care ar modifica factura oamenilor care beneficiază de card de energie, aplicând un discount corespunzător celor 700 RON în factura lunii următoare, astfel încât nu s-ar mai duce nimeni nici la Poștă.

Motivul este acela că oamenii care beneficiază de card de energie nu sunt toți foarte în cunoștință de cauză.

Am fost și eu ieri la poștă în orașul meu, la Târgu Jiu. Erau oameni care se uitau și așteptau niște informații, trebuiau să meargă la xerox ori să facă copii după factura de gaz, de curent, copie după buletin.

După aceea stăteau la o coadă unde nu înțelegeau exact ce trebuie să facă. Procedura asta nu funcționează și dovada este următoarea: în prima zi când a fost aglomerație, Poșta Română a procesat în toată țara la 13.000 de astfel de plăți şi sunt patru milioane de oameni care beneficiază de cardurile de energie”, a susţinut Radu Miruţă, deputat USR, joi, la Antena 3.

„Problema respectivă nu este pentru cei 500.000 de oameni, ci pentru cei 3,5 milioane de oameni.

Şi, atunci, propunerea noastră era ca pentru cei 3,5 milioane de oameni să se facă plata instant între Guvern și furnizori, pentru că toate detaliile acestea există, iar pentru restul de 500.000 de oameni să se continue procedura prin Poșta Română cu poștașul sau cu oamenii care vin la poștă.

Adică una e să fie 500.000 de oameni care stau în procedura aceasta, alta e să fie și ceilalți 3,5 milioane pentru care nu e nevoie de așa ceva”, a completat Radu Miruţă.

Cum se face plata cu cardul de energie

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

Citeşte şi: ANAF vrea să impoziteze banii trimişi de românii din diaspora. Cum se stabileşte cine sunt românii „bogaţi”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!