Legea care-i place lui Băsescu, pierdută în Parlament

PDL vrea comasarea alegerilor, dar tergiversează reducerea numărului de parlamentari. Recent, Traian Băsescu le cerea democrat-liberalilor „cinstiţi” să voteze proiectul USL care vizează tocmai această scădere. Proiectul invocat de şeful statului zace însă din vară prin sertarele de la Camera Deputaţilor. USL acuză PDL că-l boicotează.

RomaniaTV.net
05 dec. 2011, 13:42
Legea care-i place lui Băsescu, pierdută în Parlament

Proiectul privind comasarea alegerilor, agreat astăzi în coaliţie, nu prevede reducerea numărului de parlamentari, aşa cum se înţeleseseră anterior cei de la Putere.

Potrivit declaraţiilor liderilor din coaliţie, dezideratul românilor de la referendum ar urma să fie tranşat separat, într-un alt proiect de lege.

Liderii coaliţiei hotărâseră în urmă cu trei săptămâni reducerea numărului aleşilor de la 471 la 388, dar cifra nu a fost pe placul preşedintelui Traian Băsescu.

„Ea nici măcar nu-mi pare a fi foarte cinstită, pentru că acum sunt 471 şi se propun 388. Păi dacă luăm recensământul, constatăm că pe legislaţia actuală se reduce cu vreo 60 de parlamentari”, spunea Băsescu.

„Eu, politicienilor de la PDL care sunt cinstiţi, le recomand să susţină iniţiativa USL care vizează 300 de parlamentari. Mi se pare corectă, măcar răspunde unui deziderat”, era mesajul şefului statului.

Proiectul la care făcea referire Băsescu este iniţiat de liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Cei doi au depus iniţiativa legislativă pe 20 iunie anul acesta şi nu a intrat nici pînă în ziua de astăzi în procedură legislativă.

Nici măcar Executivul nu şi-a trimis punctul de vedere, deşi avea ca termen data de 4 iulie 2011.

Băsescu, acuzat că una zice, alta face

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spune însă că nu este nicăieri stipulată obligativitatea trimiterii punctului de vedere de către Execuitv şi, drept urmare, nu există nici un fel de sancţionare.

Zgonea acuză în schimb PDL că a făcut tot posibilul pentru ca proiectul USL să nu intre în procedură legislativă.

„Au blocat proiectul la Biroul Permanent. Au zis că vor cere punctul de vedere de la Guvern şi vor stabili mai departe procedura. Nu s-a mai întîmplat nimic”, a precizat Zgonea pentru RTV.net.

El a explicat că Puterea deţine majoritatea în Birou şi, ca atare, nu s-a putut face nimic în sensul introducerii proiectului pe agenda comisiilor de specialitate.

Mai mult, Zgonea l-a acuzat pe Traian Băsescu că nu vrea cu adevărat reducerea numărului parlamentarilor, iar declaraţiile acestuia privind recomandarea către democrat-liberalii cinstiţi au fost făcute doar ca „să ocupe agenda publică”.

„Traian Băsescu nu vrea reducerea numărului de parlamentari pentru că nu vrea lupte interne în partid. O asemenea măsură ar diviza partidul”, a spus Zgonea.

Deputatul PSD a mai arătat că proiectul USL nu este unul mort în faşă, ci un proiect pe care PDL refuză să-l pună în aplicare.

„Nici Băsescu, nic Boc nu au interesul să discutăm proiectul pentru că ei nu vor colegii mai puţine”, a conchis Zgonea, invocând proiectul MAI care propune de fapt creşterea numărului de parlamentari.

La cât este redus numărul de aleşi

Potrivit proiectului de lege depus de Ponta şi Antonescu, Parlamentul ar urma să aibă 325 de membri, 216 deputaţi şi 109 senatori.

Norma de reprezentare, propusă de liderii USL, sunt de un deputat la 100.000 de locuitori şi de un senator la 200.000 de locuitori.

De asemenea, proiectul introduce conceptul „câştigătorul ia totul”, adică parlamentarii vor fi aleşi prin scrutin uninominal majoritar, într-un singur scrutin.