Legea care triplează impozitul pe cifra de afaceri a marilor companii petroliere la 1,5%, promulgată de Klaus Iohannis

Începând cu 1 ianuarie 2025, companiile de petrol, gaze și carburanți cu cifre de afaceri anuale de peste 50 de milioane de euro vor fi obligate să plătească un impozit de 1,5% din cifra de afaceri, conform unei legi recent promulgate de președintele Klaus Iohannis.
Filip Stan
20 nov. 2024, 15:58
Legea care triplează impozitul pe cifra de afaceri a marilor companii petroliere la 1,5%, promulgată de Klaus Iohannis

Modificarea legislativă vine în urma eliminării pragului de 50 de milioane de euro de la care companiile erau scutite de impozitul specific de 0,5%. Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat pe 22 octombrie modificările Codului Fiscal. Deși inițial proiectul de lege propunea doar eliminarea pragului de 50 de milioane de euro, forma adoptată elimină și sintagma „prin excepție”.

Astfel, companiile mari din aceste sectoare vor datora atât impozitul general de 1%, cât și impozitul specific de 0,5%, ceea ce rezultă într-un impozit total de 1,5% pe cifra de afaceri.

Consiliul Economic și Social (CES) a avertizat că eliminarea sintagmei „prin excepție” ar putea genera o dublă impunere a unui sector deja supraimpozitat. Totuși, avizul CES este consultativ și nu a influențat decizia finală.

Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de compania kazahă KazMunayGas, a criticat această măsură.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, după ce a mers cu primul tren electric achiziţionat în ultimii 22 de ani până la Brașov: Urmează să vină alte 37 de garnituri noi de tren

„Rompetrol Rafinare a luat act de inițiativa legislativă aflată în promulgare, care ar urma să crească substanțial taxa pe cifra de afaceri și ar afecta activitatea companiei. Rompetrol Rafinare face toate demersurile necesare pentru a-și păstra poziția pe piața de profil, într-un context fiscal dificil, în care presiunea suprataxării influențează capacitatea operațională și investițională, pe termen lung”, au declarat reprezentantii.

Proiectul de lege fusese inițiat de deputații Marius Țuțuianu (PSD), Ognean Crîstici și Gheorge Nacov (grupul minorităților), fiind respins inițial de Senat în septembrie. Deși Guvernul s-a opus propunerii, principala obiecție viza retroactivitatea aplicării acesteia, ceea ce a fost corectat ulterior.

Totodată, companiile producătoare de gaze naturale, precum Black Sea Oil&Gas, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, au dat în judecată Ministerul Finanțelor și ANAF, contestând codurile CAEN pentru impozitul specific. Dintre acestea, Petro Ventures a obținut suspendarea aplicării ordinului, însă decizia nu este definitivă.

Codurile CAEN vizate și scutiri

Impozitul specific de 0,5% se aplică pentru activități încadrate în coduri CAEN precum extracția de țiței, gaze naturale, rafinarea petrolului, distribuția și comercializarea combustibililor. Operatorii economici licențiați de ANRE, care obțin peste 95% din venituri din activități de distribuție și transport de energie electrică și gaze naturale, sunt însă scutiți de această obligație fiscală.

Expunerea de motive

Legiuitorii au susținut că modificările sunt necesare pentru a combate evitarea plății impozitului prin înființarea de subsidiare sau transferuri contabile.

„La nivelul companiilor din sectorul petrolier există mai mulți jucători care dețin societăți multiple cu coduri CAEN similare, ceea ce permite alocarea veniturilor între acestea pentru a eluda plata impozitului suplimentar către bugetul de stat din România”, se arată în expunerea de motive.

Impozitul specific de 0,5% rămâne valabil doar în 2025, conform legislației actuale. Decizia marchează o schimbare semnificativă în fiscalitatea sectorului energetic din România, cu impact direct asupra marilor companii.

Citeşte şi: Amazon închide departamentul de Machine Learning din România. 400 de angajați urmează să fie disponibilizați

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici