Legea conversiei creditelor în franci elveţieni a fost respinsă definitiv de Parlament

Legea conversiei creditelor în franci elvețieni a fost respinsă de Parlament. Proiectul, care a trecut iniţial de Parlament, a fost declarat neconstituțional în 2017, de către Curtea Constituțională a României, s-a întors în Parlament pentru reexaminare și azi a fost respins definitiv de Camera Deputaților.

21 nov. 2018, 17:36
Legea conversiei creditelor în franci elveţieni a fost respinsă definitiv de Parlament

Proiectul de lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a trecut în 2016 de Parlament, însă a fost întors de CCR în procedura legislativă pentru că este neconstituțional. După ce a fost respins de Senat în 2017, documentul a primit miercuri și de la deputați votul de respingere, ceea ce înseamnă că a fost respins definitiv de Parlament.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elvețieni se converteau în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realiza prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei urmau a fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credințe și diligențele profesionale, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elvețieni puteau să revină la contractul în franci elvețieni și vor efectua conversia în condițiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elvețieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adițional pentru conversie efectuată, se calculează conform contractului de credit.

Cursul de schimb folosit la conversie trebuia să fie cel al Băncii Naționale a României (BNR) din data încheierii contractului/convenției de credit în franci elvețieni. Banca urma să comunice în maximum 30 de zile atât actul adițional, cât și noul plan de rambursare pentru lunile rămase, acestea urmând să fie înmânate „cel mai târziu la următoarea scadență după intrarea in vigoare a prezentei legi‘.

Dacă nu converteau creditele din franci elvețieni în lei, băncile riscau o amendă cuprinsă între 20.000 și 100.000 de lei. Totodată, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor puteau să dispună aducerea contractului în cauză în conformitate cu prevederile legale (în cel mult 15 zile) și să propună aducerea tuturor contractelor similare în conformitate cu prevederile legale (în maximum 30 de zile).