Legea muncii a fost modificată. Care sunt noile prevederi

Legea muncii a fost modificată recent. Noile prevederi vizează în special regimul telemuncii. Angajatul poate lucra de oricunde, atât timp cât îşi îndeplineşte sarcinile de serviciu.

14 mai 2021, 13:22
Legea muncii a fost modificată. Care sunt noile prevederi
Legea muncii a fost modificată. Care sunt noile prevederi

Legea muncii a fost modificată. Reglementată în legislaţie din 2018, telemunca a luat amploare în ultimele luni, iar noile modificări ale legislaţiei fac acest regim mult mai prietenos şi flexibil.

Legea muncii a fost modificată

Citeşte şi Legea salarizării 2021. Sporurile vor fi plafonate la 20% din salariul de bază. Ce vrea ministerul Muncii

Potrivit noilor prevederi, în contractul de muncă nu mai e nevoie să fie trecut locul din care lucrezi. Condiţia e să îţi îndeplineşti sarcinile de serviciu şi să asiguri confidenţialitatea informaţiilor şi documentelor.

„Verificarea muncii se va face prin mijloace electronice şi nu va necesita, în niciun caz, o verificare la domiciliu sau în altă locaţie în care se află persoana respectivă. Poate să lucreze chiar şi în vacanţă dacă este plecat şi e nevoie neapărat să realizeze o lucrare”, a declarat consultantul fiscal Emilian Duca, potrivit Mediafax.

Una dintre condiţiile care îngreunau regimul de telemuncă, respectiv obligaţia de a munci cel puţin o zi pe lună de acasă, nu se mai regăseşte în noua legislaţie. Asta înseamnă că poţi merge o lună întreagă la birou, pentru ca apoi să revii la munca de acasă sau din orice alt loc ales de tine.

De asemenea, orice contract de muncă sau act adiţional poate fi semnat acum şi electronic, adică tot de la distanţă.

„Ideea este că viitorul va demonstra că trebuie din ce în ce mai puţin control formal şi mai mult control de fond din partea autorităţilor, atât în ceea ce priveşte contractele de muncă, cât şi alte contracte şi activităţi din economie”, a mai precizat Emilian Duca.

Citeşte şi Legea Kurzarbeit ar putea readuce în activitate în jur de 500.000 de angajaţi. Coaliţia pentru Dezvoltarea României: „Va aduce o gură de oxigen extrem de importantă în economie”


loading...
Partenerii noștri