Legea parteneriatului public-privat se întoarce în Parlament. Un articol, declarat neconstituţional

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că este neconstituţional articolul 38 din legea parteneriatului public-privat, urmând ca actul normativ să se întoarcă în Parlament.

02 iul. 2014, 14:32
Legea parteneriatului public-privat se întoarce în Parlament. Un articol, declarat neconstituţional

CCR a discutat miercuri obiecţia de neconstituţionalitate asupra Legii privind parteneriatul public-privat, formulată de 94 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Partidului Democrat Liberal.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a admis în parte, obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile art.38 alin.(1) din Legea privind parteneriatul public-privat sunt neconstituţionale.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului„, precizează un comunicat al CCR.

PDL şi PNL au sesizat, la data de 19 iunie, Curtea Constituţională în ceea ce privește noua lege privind parteneriatul public-privat inițiată de Guvernul Ponta, 

Nazare: PDL şi PNL au sesizat CCR privind noua lege a parteneriatului public-privat

„Legea votată de majoritatea PSD-UNPR-PC păstrează aceleaşi formulări care deschid calea unor contracte păguboase pentru statul român de tipul Bechtel şi pun pe fugă orice investitor serios. (…) Prin noua lege se introduce posibilitatea modificării unilaterale sau rezilierii contractului de parteneriat public-privat de către partenerul public prin invocarea de ‘motive excepţionale legate de interesul naţional sau local’.
 
Legea nu defineşte criteriile prin care vor putea fi stabilite ‘motivele excepţionale’. De asemenea, se introduce posibilitatea înlocuirii partenerului privat fără organizarea unei noi proceduri de atribuire şi fără a prelua din noua Directivă europeană exact în ce cazuri se poate aplica’, a declarat deputatul Alexandru Nazare, vicepreşedinte PDL.