LEGEA PENSIILOR 2020. Majorarea de 40% în pericol, creşte vârsta de pensionare, anumite pensii impozitate cu 90%

După ce în 2019 au intrat în vigoare mai multe prevederi ale noii legi a pensiilor, în 2020 urmează să se mai producă unele modificări însă legiuitorii au în vedere noi prevederi. Cea mai importantă se referă la majorarea din septembrie.
Filip Stan
02 ian. 2020, 05:19
LEGEA PENSIILOR 2020. Majorarea de 40% în pericol, creşte vârsta de pensionare, anumite pensii impozitate cu 90%

LEGEA PENSIILOR 2020. Anul viitor pensionarii vor primi bani mai mulți la pensie. Actuala Lege a pensiilor, care prevede şi majorarea cu 40% a punctului de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020 se va aplica în această formă.

Citeşte şi Veşti bune pentru românii care au pensii private. Anunţ oficial despre Pilonul II

Începând cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie s-a majorat de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Următoarea majorare a pensiilor este preconizată să aibă loc în anul 2020, majorare prevăzută de Legea pensiilor care stipulează o creștere masivă, de 40%. 

Acest lucru se va întâmpla la 1 septembrie 2020, odată cu o nouă majorare a punctului de pensie, care va crește de la 1.265 lei la 1.775 lei.

Orice cetăţean, care doreşte să ştie cât îi va fi pensia de la 1 septembrie 2020 va trebui să înmulțească pensia pe care o are la ora actuală cu 1,4, ceea ce este raportul dintre 1.265 lei și 1.775 lei.

Cu cât vor creşte pensiile în 2020. Calculează singur ce pensie vei avea

Una dintre modificările propuse este impozitarea cu 90% a tuturor părților din pensie ce trec de 10.000 de lei. Măsura se află într-o propunere legislativă ce a trecut de Senat și care, pentru a se aplica, trebuie să urmeze procesul legislativ menționat mai sus.

Pe de altă parte de are în vedere impozitarea și a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei care ar putea ajunge să fie taxate suplimentar. Din nou, discutăm de o propunere ce a trecut de Senat și care trebuie să treacă și de Camera Deputaților și să fie publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica. 

Tot pentru cei cu pensii speciale, aceștia ar mai putea vedea o schimbare, mai precis este vorba de cei care vor fi condamnați pentru corupție. Aceștia își vor pierde dreptul pentru aceste pensii. Pentru a se aplica, Parlamentul trebuie să adopte proiectul în care este conținută propunerea, iar aceasta să apară în Monitorul Oficial.

Se are în vedere o propunere și mai dură pentru pensiile speciale, respectiv eliminarea lor cu totul. Fiind vorba de o propunere legislativă, va fi urmat același proces, pentru ca măsura să se aplice: adoptare de Parlament și, în final, publicare în Monitorul Oficial.

O altă schimbare vizează eliminare posibilității pentru bugetari de a cumula pensiile cu salariile de la stat, în funcție de valoarea pensiei nete. Pentru a se adopta, și această propunere trebuie să treacă de Parlament și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Se schimbă vărsta de pensionare pentru militari și polițiști

O categorie specifică de bugetari, respectiv polițiștii și militarii ar putea ajunge să se pensioneze mai târziu, din cauza majorării vârstei minime de pensionare la 50 de ani. Fiind vorba de o propunere legislativă, se aplică procedura menționată în majoritatea cazurilor de mai sus: adoptare de către Parlament (propunerea a trecut, deja, de Senat), iar, în final, publicare în Monitorul Oficial.

Ce se întâmplă cu pensiile în 2020. Ministrul Muncii: „La pensii avem pericol iminent”. Averstimentul Violetei Alexandru 

Însă pentru unele categorii de polițiști și militari, s-ar putea produce fix opusul: o scădere a vârstei standard de pensionare. Proiectul a trecut de Senat, astfel că doar deputații mai trebuie să dea votul decisiv și, în final, legea adoptată să fie publicată în Monitorul Oficial.

Militarii și polițiștii ar putea beneficia și de alte măsuri favorabile: de la anul, pensiile lor s-ar putea mări. Pentru adoptare, la fel ca în cazul celor mai multe propuneri menționate aici, proiectul trebuie adoptat de Parlament și să ajungă publicat în Monitorul Oficial.

O altă veste bună, tot pentru aceeași categorie a militarilor și polițiștilor, e că ei vor putea lucra și după vârsta de pensionare. Deputații mai trebuie să dea votul decisiv propunerii unde este conținută modificarea și, la fel ca mai sus, actul să ajungă publicat în Monitorul Oficial.

Condiții speciale de muncă, avantaj la pensie

Pe lângă mineri, și cei care au lucrat în unitățile de prospecțiuni geologice sau de exploatări subterane s-ar putea pensiona mai rapid. Schimbarea, conținută într-un proiect legislativ, a trecut tacit de Senat și trebuie să urmeze procesul legislativ, la fel cum e cazul cu cele mai multe propuneri menționate aici.

De asemenea, există un proiect de ordonanță de urgență de modificare a actualei legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010). Printre altele, cei care au lucrat în subteran cel puțin 20 de ani vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 20 de ani, dar nu mai puțin de 45 de ani. chestiuni privitoare la persoane cu handicap, la lucrători din subteran și la ajutorul de deces. Proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.

O pensie în plus pentru anumiţi angajaţi

Angajatorii vor putea să le acorde salariaților pensii ocupaționale, adică pensii suplimentare față de ce mai primesc aceștia din sistemul de pensii. Pentru a se aplica, proiectul trebuie să treacă prin procedura legislativă obișnuită (adoptare de către Parlament, promulgare de către președintele țării și publicare în Monitorul Oficial).

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
Playtech.ro
Furtuni electrice în România. Meteorologii AccuWeather anunță când se strică vremea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un celebru serial revine pe micile ecrane. Vor fi surprize mari în noul sezon
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile