LEGEA PENSIILOR 2020. Majorarea de 40% în pericol, creşte vârsta de pensionare, anumite pensii impozitate cu 90%

Publicat: Joi, 02 Ianuarie 2020 07:19 // Actualizat: Joi, 02 Ianuarie 2020 10:10 // Sursa: romaniatv.net

După ce în 2019 au intrat în vigoare mai multe prevederi ale noii legi a pensiilor, în 2020 urmează să se mai producă unele modificări însă legiuitorii au în vedere noi prevederi. Cea mai importantă se referă la majorarea din septembrie.

LEGEA PENSIILOR 2020. Anul viitor pensionarii vor primi bani mai mulți la pensie. Actuala Lege a pensiilor, care prevede şi majorarea cu 40% a punctului de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020 se va aplica în această formă.

Citeşte şi Veşti bune pentru românii care au pensii private. Anunţ oficial despre Pilonul II

Începând cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie s-a majorat de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Următoarea majorare a pensiilor este preconizată să aibă loc în anul 2020, majorare prevăzută de Legea pensiilor care stipulează o creștere masivă, de 40%. 

Acest lucru se va întâmpla la 1 septembrie 2020, odată cu o nouă majorare a punctului de pensie, care va crește de la 1.265 lei la 1.775 lei.

Orice cetăţean, care doreşte să ştie cât îi va fi pensia de la 1 septembrie 2020 va trebui să înmulțească pensia pe care o are la ora actuală cu 1,4, ceea ce este raportul dintre 1.265 lei și 1.775 lei.

Cu cât vor creşte pensiile în 2020. Calculează singur ce pensie vei avea

Una dintre modificările propuse este impozitarea cu 90% a tuturor părților din pensie ce trec de 10.000 de lei. Măsura se află într-o propunere legislativă ce a trecut de Senat și care, pentru a se aplica, trebuie să urmeze procesul legislativ menționat mai sus.

Pe de altă parte de are în vedere impozitarea și a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei care ar putea ajunge să fie taxate suplimentar. Din nou, discutăm de o propunere ce a trecut de Senat și care trebuie să treacă și de Camera Deputaților și să fie publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica. 

Tot pentru cei cu pensii speciale, aceștia ar mai putea vedea o schimbare, mai precis este vorba de cei care vor fi condamnați pentru corupție. Aceștia își vor pierde dreptul pentru aceste pensii. Pentru a se aplica, Parlamentul trebuie să adopte proiectul în care este conținută propunerea, iar aceasta să apară în Monitorul Oficial.

Se are în vedere o propunere și mai dură pentru pensiile speciale, respectiv eliminarea lor cu totul. Fiind vorba de o propunere legislativă, va fi urmat același proces, pentru ca măsura să se aplice: adoptare de Parlament și, în final, publicare în Monitorul Oficial.

O altă schimbare vizează eliminare posibilității pentru bugetari de a cumula pensiile cu salariile de la stat, în funcție de valoarea pensiei nete. Pentru a se adopta, și această propunere trebuie să treacă de Parlament și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Se schimbă vărsta de pensionare pentru militari și polițiști

O categorie specifică de bugetari, respectiv polițiștii și militarii ar putea ajunge să se pensioneze mai târziu, din cauza majorării vârstei minime de pensionare la 50 de ani. Fiind vorba de o propunere legislativă, se aplică procedura menționată în majoritatea cazurilor de mai sus: adoptare de către Parlament (propunerea a trecut, deja, de Senat), iar, în final, publicare în Monitorul Oficial.

Ce se întâmplă cu pensiile în 2020. Ministrul Muncii: "La pensii avem pericol iminent". Averstimentul Violetei Alexandru 

Însă pentru unele categorii de polițiști și militari, s-ar putea produce fix opusul: o scădere a vârstei standard de pensionare. Proiectul a trecut de Senat, astfel că doar deputații mai trebuie să dea votul decisiv și, în final, legea adoptată să fie publicată în Monitorul Oficial.

Militarii și polițiștii ar putea beneficia și de alte măsuri favorabile: de la anul, pensiile lor s-ar putea mări. Pentru adoptare, la fel ca în cazul celor mai multe propuneri menționate aici, proiectul trebuie adoptat de Parlament și să ajungă publicat în Monitorul Oficial.

O altă veste bună, tot pentru aceeași categorie a militarilor și polițiștilor, e că ei vor putea lucra și după vârsta de pensionare. Deputații mai trebuie să dea votul decisiv propunerii unde este conținută modificarea și, la fel ca mai sus, actul să ajungă publicat în Monitorul Oficial.

Condiții speciale de muncă, avantaj la pensie

Pe lângă mineri, și cei care au lucrat în unitățile de prospecțiuni geologice sau de exploatări subterane s-ar putea pensiona mai rapid. Schimbarea, conținută într-un proiect legislativ, a trecut tacit de Senat și trebuie să urmeze procesul legislativ, la fel cum e cazul cu cele mai multe propuneri menționate aici.

De asemenea, există un proiect de ordonanță de urgență de modificare a actualei legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010). Printre altele, cei care au lucrat în subteran cel puțin 20 de ani vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 20 de ani, dar nu mai puțin de 45 de ani. chestiuni privitoare la persoane cu handicap, la lucrători din subteran și la ajutorul de deces. Proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.

O pensie în plus pentru anumiţi angajaţi

Angajatorii vor putea să le acorde salariaților pensii ocupaționale, adică pensii suplimentare față de ce mai primesc aceștia din sistemul de pensii. Pentru a se aplica, proiectul trebuie să treacă prin procedura legislativă obișnuită (adoptare de către Parlament, promulgare de către președintele țării și publicare în Monitorul Oficial).

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
legea pensiilor legea pensiilor 2020 majorare pensii pensii pensii 2020
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
02 ian 19:21
Răspunde | Votează email 1 email
amar
Măi ce umblați cu amenințări om rău Dreptul nostru este de 45% nu încâlci limba în gură cu 40 la sută bâlbâit ce ești .România se află pe ultimul loc într-un clasament al ţărilor din Uniunea Europeană, cu un procent de trei ori mai mic decât media UE. Domnul Cristoiu pușche pe limba ta , asemenea om ca R Bogdan închircit să ajungă premier , nici bine nu a intrat în politică și altul ne zăhăește că vrea în conducere ! ce.i asta la români pe urmele lui Base. care a nimicit Țara ,ei vin să-și facă cojocul gros să nu fie înțepat mai vine unul care să strice totul ce s-a construit în special cu banii dați la pensionarii . Acuma spune că se dă 40% în loc de 45% cât era fixat , să ne revină banii noștrii munciți ani și ani . Este dreptul nostru ce se revine ,nu ca parlamentari și juriștii ce și-au făcut pensii și salarii nesimțite pe spinarea noastră .Deja a făcut o cacealma din 45% vrea să spună 40% apoi ce ne tot ciopârtește atâta care din care . Câtă nesimțire după atâtea calcule făcute dovedite să primim acei 45% ei schimbă vorba din mers . Câtă mutră grotească pot avea acești oameni Domnul Cristoiu și văd că nu vă frământă aceste nereguli . Cei de făcut să nu lăsăm să vină mincinoșii peste noi .Acești oameni dezbină țara și ne lasă perduți în spațiu .
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H