LEGEA PENSIILOR, modificări importante pentru mai multe categorii de angajaţi. Cine sunt beneficiarii

Guvernul va adopta prin ordonanţă de urgenţă modificări la actuala Lege a pensiilor. Astfel, se dorește înființarea unor comisii teritoriale de contestație, în locul celei centrale.

08 oct. 2019, 08:12
LEGEA PENSIILOR, modificări importante pentru mai multe categorii de angajaţi. Cine sunt beneficiarii

LEGEA PENSIILOR se schimbă din nou, poate chiar în şedinţa de vineri. Conform proiectului, se vrea corectarea legii în privința pensiilor de handicap, dar și a celor acordate lucrătorilor din subteran.

1. Astfel, toate persoanelor care au desfășurat activități miniere, în subteran, în cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice vor beneficia de pensie de limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani (dar nu sub vârsta de 45 de ani) pentru un stagiu de cel puțin 20 de ani de cotizare realizat în aceste activități. Pentru acestea, stagiul complet va fi de 20 de ani (unde va fi luată în calcul și activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă).

Citeşte şi Ce se întâmplă cu pensiile din România de anul viitor! Ministrul Muncii a făcut anunţul în direct

2. În cazul pensiei de handicap se dorește se modifică reglementările privind stagiul de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat. Reducerile stagiilor și vârstelor de pensionare rămân însă nemodificate:

– 15 ani, în cazul celor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, măcar o treime din stagiul complet de cotizare;

– zece ani, în cazul celor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, măcar două treimi din stagiul complet;

– zece ani, în cazul celor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet.

3. Desființarea Comisiei Centrale de Contestații, care funcționează în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și înființarea unor comisii teritoriale de contestații.

De precizat că actuala Lege a pensiilor se mai aplică până la 31 august 2021, după care va fi înlocuită de noua reglementare-Legea nr. 127/2019.