LEGEA PENSIILOR. S-a schimbat formula de calcul, poţi să afli singur câţi bani vei avea la pensie

Pentru că începând cu anul 2011 au dspărut cărțile de muncă, iar în România lucrurile tind să se complice, trebuie să adunăm de la angajatori contractele și toate celelalte documente pe care le avem de la angajatori sau să ne apucăm să le cerem.

12 nov. 2019, 08:15
LEGEA PENSIILOR. S-a schimbat formula de calcul, poţi să afli singur câţi bani vei avea la pensie

Veste majoră pentru toți pensionarii! Formula de calcul a pensiei va fi schimbată potrivit noii legi a pensiilor. Astfel, niciun român nu va avea pensia mai mică decât nivelul pensiei minime.

Mai exact, nicio pensie nu va fi mai mică de 45% din salariul minim brut din 2021. În prezent, punctul de pensie este de 1.265 de lei și va urca până la 1.875 până în toamna anului 2021 potrivit noii legi.

Aceași lege a pensiei va modifica și formula de calcul și modul în care aceasta va fi folosită. 

Mai multe detalii despre FORMULA DE CALCUL a pensiilor se schimbă. Cât va fi cea mai mică pensie în România

Ce trebuie să conțină un dosar de pensionare

1 – documentele privind încheierea contractului individual de muncă,

2 – toate actele adiționale care se întocmesc pe parcursul perioadei în care activați,

3 – documentele de încetare a contractului individual de muncă – să vă asigurați că aveți la încetarea contractului de muncă:

  • decizia de încetare,

  • adeverința de vechime,

  • adeverința pentru stagiul de cotizare,

  • adeverința din care să ateste contribuția voastră la asigurările sociale

  • orice alte documente care considerați că vă sunt utile și care pot fi solicitate de la angajatorul vostru conform prevederilor din Codul Muncii.

Adeverințele de la angajatori sunt necesare pentru determinarea punctajelor lunare. Pe lângă salariile brute se iau în calcul și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare, și care sunt înscrise în carnetul de muncă ori sunt dovedite cu aceste adeverințe, scrie dcbusiness.ro.

Cum se calculează punctajul

Se face raportul între salariul personal lunar brut și salariul mediu brut din luna respectivă, care se comunică de către Institutul Național de Statistică (INS).

În cazul unui salariu brut de 5.000 lei pentru luna ianuarie a anului 2014, când mediul brut a fost de 2250 lei se calculează astfel:

5.000 / 2250=2,22222

Ce reprezintă punctajul anual

Acesta este numărul de puncte acumulate de asigurat pe timpul unui an care se obține prin suma punctajelor lunare care se împarte la 12.

suma punctajelor lunare / 12 = punctajul anual

Un astfel de calcul trebuie făcut pentru fiecare an de activitate dupa care se va face iar media la numărul anilor lucrați.
suma punctajelor anuale / numărul anilor lucrați = punctajul personal