Legea pensiilor se modifică din nou. Românii vor putea să-şi „cumpere” vechime

Persoanele cărora le lipsesc ani din stagiul de cotizare pentru pensie ar putea avea posibilitatea să acopere acei ani, aceasta fiind una dintre modificările care ar putea fi aduse Legii pensiilor, potrivit ministrului de resort, Violeta Alexandru.

05 aug. 2020, 05:41
Legea pensiilor se modifică din nou. Românii vor putea să-şi „cumpere” vechime

LEGEA PENSIILOR. „Prima modificare (la Legea pensiilor, n.r.) pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, adică de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru, mi-au adus în atenţie faptul că ar avea disponibilitate constatând că din toată perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc câţiva ani şi ar fi dispuşi să îi acopere în acest moment. Ar fi o potenţială modificare pe care o voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacţiile şi ulterior voi decide”, a anunţat ministrul Muncii marţi seara la TVR.

Violeta Alexandru, anunţ de ultimă despre pensii: „Suntem determinaţi să fie creşterea de la 1 septembrie” 

Aceasta a precizat că există solicitări şi pentru a acorda o reducere a vârstei de pensionare pentru mamele cu mai mulţi copii.

„Sunt mai multe solicitări din partea oamenilor de a acorda o atenţie sporită mamelor cu mai mulţi copii în sensul de reducere a vârstei de pensionare. Sunt în zona unor modificări cerute de oameni şi mi se par corecte, juste”, a precizat Alexandru.

Pe de altă parte, şeful de la Muncă a precizat că pensiile vor creşte la 1 septembrie, iar procentul depinde de situaţia încasărilor la buget.

„Toată determinarea Cabinetului este ca pensiile să crească, să fie centrul deciziei pe care o vom lua cu privire la rectificarea bugetară anunţată în maximum două săptămâni. Suntem determinaţi să fie creşterea de la 1 septembrie. Procentul este cel pe care îl va prezenta Ministerul Finanţelor după ce va prezenta situaţia încasărilor la buget. (…) Trebuie găsite resurse pentru a asigura o creştere a pensiilor nu numai anul acesta. Mi se pare o tragedie să măreşti doar dintr-un alt calcul decât cel raţional, respectiv ceea ce poate suporta bugetul şi peste un an să anunţi oamenii că nu se poate susţine creşterea”, a mai spus ministrul citat.