Legea pentru energia eoliană offshore, gata până la sfârșitul lui 2023. Anunțul ministrului Sebastian Burduja: „Până în 2030, vom avea o nouă tehnologie de curent continuu”

România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul lui 2023, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, aflat la o întâlnire cu mediul de afaceri, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

30 sept. 2023, 17:46
Legea pentru energia eoliană offshore, gata până la sfârșitul lui 2023. Anunțul ministrului Sebastian Burduja: „Până în 2030, vom avea o nouă tehnologie de curent continuu”

Sebastian Burduja a dat asigurări că legislația în România privitoare la energia eoliană este în curs de finalizare.

Eolian offshore. Germania este un lider. Acum finalizăm legislaţia şi în România. Cred că săptămâna viitoare vom supune aprobării Guvernului, iar ulterior proiectul va merge în Parlament. Până la sfârşitul acestui an ar trebui să avem o lege pentru energia eoliană offshore şi potenţialul acesteia din Marea Neagră”, a afirmat Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, citat de Agerpres.

Cu ocazia participării la sesiunea despre energia verde, din cadrul „Conferinţei cu Mediul de Afaceri Româno-German”, Burduja a anunţat obiectivul României de a folosi până în anul 2030 o nouă tehnologie de curent continuu, care să traverseze ţara de la est la vest.

Citeste si Un județ din România devine polul investițiilor în energie. Aici va fi construit cel mai mare parc eolian din țară, după ce altă dată zona era aproape părăsită

Proiectele energetice sunt menite să fie realizate pe termen lung. Nu poţi construi parcuri solare sau eoliene de la o zi la alta. Nu poţi construi o centrală nucleară de pe un an pe altul. În România noi gândim pe termen lung. Vom scoate la licitaţie contracte pentru diferenţă pentru 1,5GW solar şi eolian onshore până la finalul anului. Asta va stabiliza în esenţă preţul pentru următorii 15 ani.

Vreau să fie o licitaţie competitivă, rog investitorii germani să se prezinte.(…) Nu în ultimul rând, urmărim îndeaproape modelul german, pentru că implementaţi o tehnologie ce presupune un cablu de curent continuu de înaltă tensiune, care traversează ţara de la nord la sud. Ei bine, dorim să facem acelaşi lucru de la estul până la vestul României, deoarece producem o mare parte din energia noastră în zona de est, şi vom avea reactoare nucleare suplimentare, plus centrale eoliene offshore, în orizontul anului 2030.

O mare parte din consumul nostru este în vest. Curentul continuu este o tehnologie mult mai bună, cu costuri de transport mult mai mici. De asemenea, ajută la echilibrarea sistemului energetic naţional”, a arătat Burduja.

Potrivit Ministerului Energiei, principalele subiecte abordate la această întâlnire au fost energia durabilă şi accesibilă, economia circulară şi aprovizionarea cu alimente.

Aceste sectoare oferă noi oportunităţi extinse şi deschid noi domenii de cooperare. Având rezerve semnificative de gaz, dar şi capacitatea de a furnizare energie regenerabilă, România poate atrage investitori în sectorul energetic şi poate juca un rol important în consolidarea competitivităţii industriei europene. Mai mult, România este deja un important jucător regional în domeniul producţiei de energie”, se arată în comunicatul instituţiei.