Legea privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, promulgată de Iohannis

Publicat: Miercuri, 18 Noiembrie 2015 15:40 // Actualizat: Miercuri, 18 Noiembrie 2015 15:40 // Sursa: romaniatv.net

Stingerea sau reaprinderea flăcării candelei de la Mormântul Ostaşului Necunoscut fără aprobarea Guvernului se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, potrivit legii privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război mai prevede că depunerea la Mormântul Ostaşului Necunoscut a altor obiecte în afară de flori, coroane, jerbe de flori sau alte obiecte demne de cinstirea memoriei celor prevăzuţi la art. 2-4 din Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

De asemenea, introducerea în cimitirele de război a animalelor, pentru păscut sau adăpost, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, la fel şi strămutarea operelor comemorative de război fără aprobările legale, construirea, modificarea, restaurarea sau orice intervenţie asupra acestora.

Înhumarea persoanelor decedate, altele decât cele prevăzute de legea în discuţie, în spaţiile destinate mormintelor de război sau în zona de protecţie a acestora, se sancţionează cu amendă de la 7.000 lei la 10.000 lei şi obligarea la suportarea cheltuielilor pentru aducerea operelor comemorative de război la starea lor iniţială.

Legea mai prevede că amplasarea şi construirea de noi monumente comemorative, cruci sau orice construcţie ridicată pe spaţiul destinat mormintelor de război sau în zona de protecţie a acestora fără avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor se sancţionează cu amendă de la 7.000 lei la 10.000 lei.

Actul normativ a fost adoptat, pe 21 octombrie, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. În expunerea de motive a proiectului se arată că Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a constatat, în urma multiplelor controale, că regimul juridic al acestor necropole nu este respectat, cazurile de profanare a mormintelor eroilor de război fiind numerose, oficiul solicitând astfel modificarea Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, în sensul înăspririi sancţiunilor.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 dec 15:26
... Citeşte şi: Legea privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, promulgată de Iohannis El a remarcat că dispariţia tricolorului românesc nu a fost un...
18 nov 15:49
...de la Mormântul Ostaşului Necunoscut fără aprobarea Guvernului se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 3. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net Citeste si......
1
EUR
4.8583
RON
22 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H