Legea salarizării: Ce lefuri vor obţine funcţionarii din administraţia locală în următorii cinci ani

Noua lege a salarizării bugetare a intrat în vigoare la 1 iulie și stabilește, printre altele, ce salarii vor primi funcționarii publici din administrația locală. Primele creșteri importante vor fi înregistrate la începutul anului viitor, când salariile vor crește cu 25%. În cazul acestor bugetari, salariile maxime urcă puțin peste 8.000 de lei, dacă vorbim de funcții de conducere, în timp ce funcțiile de execuție ajung la 5.000 de lei (ca valori brute).
Filip Stan
05 iul. 2017, 15:37
Legea salarizării: Ce lefuri vor obţine funcţionarii din administraţia locală în următorii cinci ani

Legea salarizării unitare a intrat în vigoare săptamana trecută, însă intrarea sa în vigoare nu a venit la pachet și cu măriri salariale pentru administrația locală. Potrivit prevederilor din Legea nr. 153/2017, măriri importante se înregistrează în ianuarie 2018, când salariile cresc cu 25% pentru aproape toți bugetarii.

Până la 31 decembrie, salariile se mențin la același nivel ca în iunie 2017, iar cei care beneficiau deja de drepturi de hrană și tichete de masă le vor primi în continuare. Abia din ianuarie 2018, salariile din administrația publică ar primi o mărire de 25% față de nivelul din decembrie anul acesta. Totuși, legea prevede o excepție pentru funcționarii din aparatul propriu al consiliilor județene, locale, primăriilor și din serviciile publice din subordinea lor:

„Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor”, scrie în lege în ceea ce privește această categorie de funcționari publici. Aici, salariile sunt stabilite de ordonatorul de credite, fără să se treacă peste nivelul indemnizației lunare a viceprimarului sau a vicepreședintelui consiliului județean, scrie avocatnet.

Din ianuarie 2018 și până în 2022, salariile ar urma să crească anual, până când se ating țintele adoptate (întregul capitol privitor la salarizarea funcționarilor publici de la nivel central și local este anexat acestui articol). Nu se fac însă promisiuni exacte și nu se dau procente decât pentru luna ianuarie (și martie, pentru medici și dascăli), urmând ca măririle următoare să se facă prin legi bugetare anuale.

Funcționarii publici din unitățile teritoriale vor avea parte de măriri graduale, în fiecare an, până când vor atinge țintele propuse în Legea nr. 153/2017.

În ordinea prevăzută de actul normativ, ne uităm mai întâi la salariile pentru funcțiile de conducere din unitățile teritoriale. Spre exemplu, un director general (studii superioare) va avea 7.282 lei pentru gradul I și 8.072 lei pentru gradul II. Foarte aproape de aceste ținte se află și inspectorii de stat – un inspector general de stat va avea în 2022 un salariu de 7.546 lei pentru gradul II. Un arhitect șef la nivel de oraș va avea 6.229 lei pentru gradul I, iar un șef de oficiu va avea cel mult 6.580 lei.

În cazul funcțiilor generale de execuție, lucrurile stau în felul următor: un auditor asistent va obține 4.345 lei și va ajunge până la 5.008 lei, dacă e în grad superior. Un consilier debutant va primi 3.950 lei, în timp ce unul superior va primi 4.905 lei. Aceleași ținte salariale sunt prevăzute și pentru consilierii juridici, fără a se face o diferență între aceștia și consilierii obișnuiți. Cât despre referenții de specialitate, aceștia vor primi 4.216 lei pentru gradul superior, spre exemplu.

Cât despre funcțiile specifice de execuție, iată câteva exemple: un inspector de muncă principal va avea 4.561 lei în 2022, iar un comisar în grad de asistent va obține 4.216 lei, dacă are studii superioare, în timp ce unul cu studii medii va avea 3.750 lei ca asistent.

Cum stă situația salarială într-un birou de cadastru și publicitate imobiliară: pentru un șef de birou, legea prevede un salariu de 8.247 lei (gradul I) și 9.125 lei (gradul II). Un consilier debutant dintr-un astfel de birou local ar avea 3.950 lei în 2022, iar un registrator de carte funciară de la 4.647 lei la 6.580 lei, în funcție de grad. Tot aici, un consilier de cadastru debutant va avea 3.950 lei, iar nu departe se va afla și un arhivar debutant – 3.610 lei (valori brute).

La capitolul sporuri, funcționarii publici din administrația locală beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază, dacă lucrează în condiții periculoase sau vătămătoare.

De asemenea, să nu uităm că noua lege prevede și cum vor putea fi recompensați funcționarii cu rezultate deosebite. Ei vor putea primi premii de excelență în bani, însă de cel mult 2.900 de lei într-un an (adică de două ori valoarea unui salariu minim brut, a cărui valoare e 1.450 de lei).

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Gata! Avem rezultatele Exit Poll ora 23.00 CURS, AVANGARDE și ARA, sondaj INSCOP. Top voturi candidați în lupta pentru Cotroceni
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Pleacă sau nu din televiziune a lui Andi Moisescu? Vedeta Apropo TV a clarificat subiectul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
ȘOC TOTAL! Nicușor Dan a câștigat în Diaspora, după numărarea primelor voturi
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale, turul întâi. Simion și Antonescu intră în turul 2
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Primele rezultate la alegerile prezidențiale! Cine ajunge în Turul 2
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce