Legea salarizării. Florin Cîţu exclude adoptarea unei ordonanţe de urgenţă

Florin Câţu a anunţat că exclude o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii salarizării. Premierul a precizat că proiectul de lege va trece prin Parlament, cel mai probabil până în vară.

16 feb. 2021, 14:41
Legea salarizării. Florin Cîţu exclude adoptarea unei ordonanţe de urgenţă
Legea salarizării. Florin Cîţu exclude adoptarea unei ordonanţe de urgenţă

Legea salarizării. Premierul Florin Cîţu a fost întrebat, marți, despre sporurile bugetarilor, respectiv dacă se lucrează deja la proiectul de modificare a Legii salarizării.

Legea salarizării. Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră

„Modificarea Legii salarizării are un obiectiv mult mai mare decât sporurile. Legea salarizării trebuie să reflecte legătura directă și transparentă între performanță și venit, ceea ce nu vedem astăzi. Ăsta este obiectivul de la care pornim.

Cum vor fi aceste sporuri și destinația lor vom vedea după ce vom vedea Legea salarizării”, a adăugat premierul, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă se lucrează la proiect în Guvern, Cîțu a afirmat că se lucrează la Ministerul Muncii: „După ce vom avea o variantă de la Ministerul Muncii, bineînțeles că va fi adusă în coaliție și experții din coaliție vor da dimensiunea finală”.

Chestionat dacă exclude o ordonanță de urgență pe modificarea Legii salarizării, premierul a răspuns că va fi un proiect de lege care va trece prin Parlament, cel mai probabil până în vară.

Citeşte şi CCR explică de ce a admis sesizarea liberalilor asupra legii salarizării: Se îndepărtează substanţial de obiectivele urmărite

Ministrul Muncii anunță modificarea legii salarizării. „Sporul poate fi acordat în sumă fixă la salariul de bază”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat în ce constau modificările pe care le propune, privind plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază al bugetarilor. Este vorba despre ”reajustarea” numărului de sporuri pe care le poate primi un angajat în sectorul public, precum și stabilirea unora dintre aceste sporuri ca sumă fixă, și nu procent din salariul de bază.

„Corectarea legii salarizării neunitare din sistemul public e, de asemenea, o prioritate a Ministerului Muncii şi spun neunitare pentru că şi aici este o inechitate şi în sistemul de salarizare în sistemul public, de aceea pentru această problemă avem un alt grup de specialişti care vor finaliza o variantă de proiect de lege, care va fi trimis în Parlament, care să se refere la plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază.

Citeşte şi Veşti proaste pentru bugetari. Cîţu anunţă PLAFONAREA sporurilor: E vorba despre plafonare în acest moment!

Proiectul va reajusta numărul de sporuri din sistemul de faţă şi cuantumul unor sporuri pe care le avem în momentul de faţă, unele dintre ele într-un mod cât se poate de evident poate fi acordat în sumă fixă la salariul de bază. Şi de asemenea în grila de salarizare vor reaşeza salariile de bază într-o erarhie aşa cum prevedea de fapt legea de bază”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a mai spus că proiectul de lege vizează refacerea ierarhiei salariilor în mediul bugetar: ”în grila de bază vom reașeza salariul de bază într-o ierarhie, așa cum prevedea legea inițială, care a fost distorsionată ulterior fie prin modificări legislative, fie prin decizii ale instanțelor”.