LEGEA SALARIZĂRII se modifică din nou. Ce bugetari vor ajunge la 10.000 de lei pe lună

Legea salarizării unitare a bugetarilor și alte prevederi referitoare la creșteri salariale se află din nou în proces de modificare în Parlament. Un alt proiect de lege în acest sens este aproape de votul final la deputați, cu propunere de adoptare, scrie avocatnet.ro
Filip Stan
03 dec. 2019, 09:19
LEGEA SALARIZĂRII se modifică din nou. Ce bugetari vor ajunge la 10.000 de lei pe lună

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este propusă pentru adoptare la deputați și prevede modificări ale salariilor stabilite pentru anul 2022, în cazul celor mai înalte funcții din bibliotecile naționale și muzele de interes național. Propunerea a fost respinsă de Senat, într-o formă diferită, iar, după ce va primi votul deputaților, va trebui promulgată și publicată în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.

LEGEA SALARIZĂRII. Se reintroduc COEFICIENŢII, salariile se schimbă în funcţie de studii. VEZI TABEL

Concret, trei tipuri de funcții sunt vizate de această propunere: managerii (directori generali/directori)directorii generali adjuncți și directorii din bibliotecile naţionale sau de importanţă naţională, precum şi Biblioteca Academiei Române, din muzeele de importanță națională și încadrați la categoria „alte muzee” din Anexa III a Legii salarizării unitare. Creșterile vizează salariile la care trebuie să se ajungă până în 2022.

Vorbim de creșteri substanțiale de salarii, mai exact:

  • pentru manageri – 10.529 lei pentru gradul I (8.247 lei actuala valoare) și 12.459 lei pentru gradul II (8.774 lei, actuala valoare); coeficienții de salarizare în funcție de grad cresc și ei: 4,21 și 4,98 vor fi noii indici (față de 3,30 și 3,51); pentru cei încadrați la categoria „alte muzee” vorbim de 8.423 lei pentru gradul I (6.563 lei actuala valoare) și 9.283 lei pentru gradul II (8.301 lei actuala valoare);
     
  • pentru directorii generali adjuncți9.651 lei la gradul I (6.229 lei actuala valoare) și 11.933 lei pentru gradul II (8.072 lei actuala valoare); noii coeficienți de salarizare vor fi 3,86 și 4,77 (față de 2,49 și 3,23); pentru cei încadrați la categoria „alte muzee” vorbim de 7.546 lei pentru gradul I (5.791 lei actuala valoare) și 8.678 lei pentru gradul II (7.282 lei actuala valoare);
     
  • director9.651 lei la gradul I (6.229 lei actuala valoare) și 11.933 lei pentru gradul II (8.072 lei actuala valoare); noii coeficienți vor fi 3,86 și 4,77 (față de 2,49 și 3,23); pentru cei încadrați la categoria „alte muzee” vorbim de 7.546 lei pentru gradul I (5.791 lei actuala valoare) și 8.678 lei pentru gradul II (7.282 lei actuala valoare).

De asemenea, o majorare cu 20% de la 1 ianuarie 2020 a salariilor brute este prevăzută pentru personalul din cadrul Bibliotecii Naţionale a României și  a Bibliotecii Academiei Române. Și, în fine, o majorare cu 100% a salariilor de bază din ianuarie pentru personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minorităților naționale.

LEGEA SALARIZĂRII se modifică din nou. Majorări de 20% de la 1 ianuarie 2020 pentru unii bugetari 

Salariile profesorilor vor creste de la 1 ianuarie, dau asigurari sindicatele din invatamant

Profesorii vor avea salarii mai mari de la 1 ianuarie 2020, anunta presedintele FSLI, Simion Hancescu. Acesta a declarat ca, la intalnirea cu premierul Ludovic Orban de la Palatul Victoria, a primit asigurari ca majorarea prevazuta in lege la 1 ianuarie 2020 a salariilor din Educatie va fi acordata. 

„Am avut o intalnire cu premierul in cadrul careia am discutat anumite aspecte pe Educatie. In primul rand, ne intereseaza ce se va intampla in bugetul de stat pentru anul viitor, daca Guvernul va respecta prevederile legale in ceea ce priveste finantarea. Promisiunea este – vor creste alocarile constant, asa cum, de fapt, ne asteptam, ca a aplica 6% direct este mai complicat.
 
De asemenea, am abordat probleme legate de ce se va intampla cu cresterea salariala in 2020, pentru ca avem, asa cum spune in lege, doua cresteri, la 1 ianuarie 2020 si 1 septembrie 2020. Ramane sa se faca in urmatoarele zile niste calcule referitoare la ce se va intampla cu 1 septembrie 2020, dar la 1 ianuarie 2020 nu se pune problema de a nu se acorda marirea”, a spus Simion Hancescu, la iesirea de la discutiile purtate de sindicatele din Educatie cu premierul Ludovic Orban si ministrul Monica Anisie, conform ziare.com.  
 
Mai mult, intrebat daca exista posibilitatea ca majorarea stabilita pentru 1 septembrie 2020 a salariilor in Educatie sa nu fie acordata, liderul FSLI a precizat: „Se fac calcule, nu a spus nimeni ca nu se va acorda aceasta marire, peste doua saptamani o sa discutam din nou acest aspect”.
 
Cresc şi salariile demnitaorilor de la 1 ianuarie 2020

Salariul minim pe economie va fi majorat, dar nu va mai exista diferenţiere în funcţie de studii, a anunţat recent premierul Ludovic Orban. Guvernul Orban va susține o majorare a salariului minim cu 7,2%. 

În aceste condiţii, salariile deminitarilor vor creşte şi ele. Conform legii, salariile acestora se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Astfel, conform calculelor România TV, după majorarea salariului minim brut pe economie, preşedintele României ar urma să primească 26.760 lei faţă de 24.960 lei cât primeşte în prezent. Şi salariile premierului şi cel al preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului cresc de la 23.920 lei la 25.645 lei. Vicepremierul va primi 22.256 lei faţă de 23.861 lei, cât ia în prezent. 

Şi salariile miniştrilor vor creşte de la 21.840 lei la 23.415 lei, în timp ce senatorii şi deputaţii ar urma să încaseze 20.070 lei faţă de 18.720 lei cât primesc acum. 

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Moștenirea de la bunici: cine are drept legal dacă nu există testament
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Înșelătorie cu produse de la sibieni. Cum sunt păcăliți românii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Actrița Millena a MURIT la doar 11 ani, după 13 stopuri cardiace. Medicii au crezut că este vorba de febra dengue. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Anunț de ultim moment despre Igor Cuciuc! Ce s-a întâmplat la mormântul fiicei sale: „E greu de acceptat”
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele