LEGEA SALARIZĂRII UNITARE ajută şi angajaţii din mediul privat. Anunţul ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu

Proiectul legii salarizării unice este în continuare în lucru la Ministerul Muncii, o echipă din Guvern continuând deocamdată să se întâlnească cu reprezentanţi ai tuturor categoriilor de bugetari pentru a se încerca eliminarea haosului care guvernează în prezent acest domeniu, potrivit ministrului Lia Olguţa Vasilescu.

RomaniaTV.net
07 mart. 2017, 20:29

Lia Olguţa Vasilescu a vorbit marţi seară, la România TV, despre modificările pe care le va aduce în următoarea perioadă noua lege a salarizării unitare. Ministrul Muncii a punctat că modificările de salarizare de la stat vor trage în sus şi salariile acordate în privat, coroborat cu alte măsuri bugetare menite să vină în sprijinul patronilor.

Citeşte şi Olguţa Vasilescu, despre Legea salarizării: Salariul preşedintelui Iohannis va fi echivalent cu şase salarii medii pe economie

„Mediul de afaceri trebuie să înţeleagă că banii trebuie să se ducă în investiţii şi salarizare. Ne interesează să aducem 1,5 milioane de români în clasa medie. Dar nu ne apropiem nici măcar prin dublare de cele din UE. Dar, oricum, e altceva decât la ora actuală”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Citeşte şi Olguţa Vasilescu, despre Legea salarizării: Creşterile sunt etapizate pe următorii ani. Acum este un haos în salarizarea bugetarilor

Ministrul a precizat că probabil cea mai mare creştere salarială în perioada următoare va fi la militari. „Cele mai mari salarii, cu 267% crescute, sunt cele din MApN, soldele soldaţilor… Este inadmisibil aşa ceva, poate din cauza faptului că armata nu are voie să aibă sindicate şi o să fim noi guvernul sindicatul petru ei, a punctat ministrul.

Ce se întâmplă cu salariile din mediul privat

„Nu s-au colectat unele taxe, ci s-au lăsat în buzunarul firmelor, v-aş aduce aminte şi de o discuţie…în toată mass-media, diverse persoane ne spuneau că nu va funcţiona niciodată codul fiscal, va duce economia în cap, iată că acel cod fiscal a relaxat fiarte mult economia. Am scăzut TVA la 19%, 18% anul viitor, la alimente 9%, contribuţiile cu 5% într-un an, impozitul pe dividende, accizele scăzute de la 1 ianuarie 2017, vor scădea în 2019 iar…taxa pe construcţii speciale în 2017 a devenit zero. Anul viitor, contribuţiile vor scădea la 35%, impozitul pe venit, care azi e 16% scade la 10% la salariile peste 2.000 şi zero sunt 2.000 de lei, netul creşte la salariaţii din privat cu 9%, dacă angajatorul nu mai pune niciun leu, a mai spus Vasilescu.

Citeşte şi Olguţa Vasilescu, despre Legea salarizării: Până la pragul de 4.000 lei, salariile se dublează. După acest prag va fi o creştere cu 45%

„Angajatorul care acum plăteşte ceva, când nu va mai plăti taxele va trece banii în contractul acestor persoane. Şi privaţii vor trebui să crească salariile, altfel nu reuşim să ajungem la un salariu în care să ne apropiem de Uniunea Europeană”, a subliniat Lia Olguţa Vasilescu la România TV.