LEGEA SALARIZĂRII UNITARE: Cui i se triplează salariu, cine rămâne cu aceleaşi venituri

"Până în pragul de 4.000 de lei sunt creşteri şi de sută la sută. Acolo sunt salariile cele mai mici, este vorba de salarii minim pe economie aproape, iar creşterile iarăşi aproape semnificative pot fi între 4.000 şi 7.000, după care după 7.000 sunt nesemnificative creşterile", a declarat Lia Olguţa Vasilescu pentru Mediafax. Legea va intra în vigpare până la 1 iulie 2017.

RomaniaTV.net
24 feb. 2017, 12:30
LEGEA SALARIZĂRII UNITARE: Cui i se triplează salariu, cine rămâne cu aceleaşi venituri

Într-un interviu acordat agenţiei de presă MEDIAFAX, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că la nivelul instituţiei au fost elaborate două proiecte de lege pentru stimularea angajării tinerilor.

Proiectele se află în faza de avizare şi prevăd că firmele vor primi 250 de euro lunar pentru fiecare ucenic pe care îl vor angaja pe o perioadă de cel puţin trei ani, iar pentru cei care vor oferi un loc de muncă unui absolvent de facultate, sub formă de stagiu de pregătire, tot pe o perioadă de trei ani, statul ar urma să dea 300 de euro lunar pentru fiecare tânăr încadrat.

De asemenea, ministrul Muncii a dat detalii cu privire la noua lege a salarizării şi a precizat că salariile medicilor vor porni de la un minim de 1.200 de euro lunar, ajungând până la un maxim de 3.600 de euro în cazul medicilor din serviciile de urgenţă. Această majorare ar urma să se facă progresiv, până la sfârşitul anului 2020.

„Noi avem trei trepte de salarizare se porneşte de la această bază minimă de la 1.750 până la 4.000 de lei este prima treaptă unde de fapt sunt aproximativ 60% dintre bugetari, creşterile salariale aici vor fi cele mai mari pentru că încercăm să îi aducem cât mai aproape de salariul mediu şi chiar să-l depăşească după care urmează treapta între 4.000 şi 7.000 de lei unde creşterile vor fi, dar nu atât de mari ca în prima treaptă şi treapta a treia cu peste 7.000 de lei angajaţii din sistemul bugetar care nu vor avea creşteri spectaculoase ci vor fi aproape de îngheţarea salariului până în 2020, dar chiar şi aici vor fi creşteri măcar de 3%”, a precizat ministrul Muncii pentru Mediafax.

Efort bugetar de 32 miliarde de lei

„32 de miliarde este calculat şi este exact în planul de guvernare adică am făcut o simulare şi cu Ministerul de Finanţe să nu trecem de această sumă şi trecem de suma respectivă. Deci totul este suportabil pentru bugetul de stat. De ce pornim de la o bază diferită de salarizare în primul rând pentru că în mediul bugetar nu ai posibilitatea să-ţi negociezi salariul, îl ai printr-o lege unică de salarizare, în mediul privat dacă eşti foarte bun profesionist poţi să-ţi negociezi salariul direct cu angajatorul. Aici, însă, fiind suma fixă noi considerăm că trebuie să avem persoane profesionalizate în sistemul de stat şi iarăşi pot să vă dau mii de exemple din instituţii care se scot posturile la concurs pentru ingeneri constructori şi nu se prezintă timp de trei ani de zile nicio persoană la concurs tocmai pentru că inginerii, mai ales dacă ai nevoie de certificat pentru dirigenţie pe şantier, inginerii normal preferă mediul privat unde salariile sunt mult mai atractive”