Legea salarizării unitare. Cum se schimbă grilele, haos cu lefurile bugetarilor după demisia lui Marius Budăi

Legea salarizării unitare nu este gata, deși Guvernul le promisese profesorilor că pe 15 iulie actul normativ va fi finalizat, iar grilele prezentate sindicatelor.

17 iul. 2023, 09:27
Legea salarizării unitare. Cum se schimbă grilele, haos cu lefurile bugetarilor după demisia lui Marius Budăi

Legea salarizării unitare din sistemul public nu este finalizată la 15 iulie, potrivit surselor Edupedu.ro. Conform acestora, nici măcar grilele pentru sectorul învățământ nu sunt gata, deși Guvernul Ciucă și Guvernul Ciolacu le-au promis profesorilor public, în mai multe rânduri, că la data de 15 iulie grilele de salarizare vor fi gata, la fel și legea salarizării.

Legea salarizării unitare vine cu reduceri de venituri pentru bugetari. Modificările ar trebui să elimine inechitățile din sistem. Însă, prin plafonarea sporurilor la 20% din salariu, unii angajați din sistemul public vor încasa mai puțini bani. Modificările vor fi dezbătute cu sindicatele, iar proiectul va fi finalizat până în septembrie.

Sute de mii de români s-ar putea trezi cu salariile tăiate, în contextul în care sporurile vor fi plafonate la 20%. Veniturile care depășesc salariul președintelui, adică 25.000 de lei brut, vor fi impozitate suplimentar. Salariile din sistemul public vor fi recalculate, iar legea vine și cu o nouă grilă de salarizare, în contextul protestelor în educație și sănătate.

Au intrat pe card salariile greșite. Mii de bugetari vor avea parte de corecţii financiare

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a spus săptămâna aceasta, înainte să-și dea demisia din funcție, că variantele de grile cu salariile profesorilor din noua lege a salarizării vor fi gata până pe 15 iulie. Acestea urmează să fie înaintate coaliției de guvernare, spunea Budăi. Cu referire la perioada până la care poate fi finalizat proiectul noii legi, adică data de 15 iulie, Budăi a transmis că solicitarea coaliției nu s-a referit la toată legea, ci a vizat domeniul Educației. Lucru fals, deoarece în mai multe rânduri oficialul a spus că este vprba despre întreaga lege.

Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Pe 12 iunie, în conferință de presă de la Guvern, alături de Ligia Deca, Marius Budăi anunța: „Ce s-a agreat de către coaliție la discuțiile cu sindicatele a fost pornirea de la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și bineînțeles, acordarea a cele 50% din diferență cu 1 ianuarie 2024. Discuțiile continuă cu sindicatele, de fapt, nu numai cu sindicatele din educație. Noi suntem în construcția Legii salarizării, construcție care este asumată a fi terminată în prima etapă, până în 15 iulie, urmând dezbaterile cu cei interesați, cu partenerii sociali, în perioada 15 iulie – 1 septembrie, după care aprobarea în Guvern ca proiect de act normativ, trimiterea în Parlament și acolo, bineînțeles, alte dezbateri, așa cum știm de obicei”.

Când vor fi interzise centralele de apartament în România. Anunţ de ultimă oră de la Guvern
Tot pe 12 iunie, ministrul Muncii a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Pe 22 iunie, Ligia Deca declara că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale, la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an.”

Ministrul PNL al Educației, Ligia Deca, a publicat pe Facebook un mesaj vineri, 14 iulie, anunțând că s-a virat primul salariu majorat pentru cadrele didactice. „Promisiunea a fost onorată: începând de astăzi, cadrele didactice din România primesc salariile majorate!” a scris Deca. Doar că majorarea salariilor angajaților din învățământ nu era o promisiune, ci o obligație legală, stabilită prin Ordonanța de Urgență 57/2023. Promisiunea politică era finalizarea legii salarizării la data de 15 iulie, dar Deca nu a spus nimic despre acest eșec, nici în mesajul respectiv, în până la publicarea acestui articol.

Pe 15 iunie, în momentul preluării mandatului de premier de către Marcel Ciolacu (PSD), acesta declara „ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor”.

După demisia lui Budăi, pe fondul dezvăluirilor din cazul azilelor din Voluntari, ca ministru interimar a fost numit Marian Neacșu (PSD), fost secretar general la Guvernului, acum vicepremier. Neacșu a fost condamnat penal la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, între timp a fost reabilitat și în perioada grevei profesorilor a fost de două ori șeful echipei de negociatori în întâlnirile dintre Executiv și sindicate. Acesta a declarat atunci că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori, mințind public, în timp ce Ligia Deca asista impasibilă la declarațiile acestuia, fără să combată cu nimic aceste minciuni. În PNRR nu apare nicio interdicție legată de majorări salariale, ca dovadă, câteva zile mai târziu salariile au fost majorate.

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească din iunie 2023 salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”