LEGEA VACCINĂRII. Alexandru Rafila: „Este absolut necesară”

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că adoptarea legii vaccinării este absolut necesară, evidenţiind faptul că, în ultimii ani, în România, acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante.

24 apr. 2020, 18:35
LEGEA VACCINĂRII. Alexandru Rafila: „Este absolut necesară”

„Legea vaccinării este absolut necesară. A stat prea mult timp în Parlament fără să existe o decizie finală. În momentul de faţă ea a fost aprobată de Senatul României, a fost adoptată de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. Este momentul ca ea să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor”, a afirmat Rafila, la dezbaterea online „Săptămâna mondială a imunizării – săptămâna speranţei în lupta cu epidemiile”.

El a menţionat că în România se fac de mai mulţi ani demersuri pentru promovarea unei legi în domeniu, după ce, începând cu anul 2009, acoperirea vaccinală a scăzut în mod constant.

„În România, la fel ca în ţări dezvoltate din vestul Europei – mă refer la Franţa, la Germania, la Italia – acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante de-a lungul timpului, iar acest lucru a impus dezvoltarea unei legislaţii care să acopere această inconsistenţă a programelor de vaccinare, încât să ajungem la nivelurile pe care le recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru copii, adică 95% acoperire vaccinală – nivel care asigură protecţia, practic, împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare”, a spus el.

Citeşte şi Alexandru Rafila avertizează: „La toamnă vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase”

Rafila a arătat că ţările nordice, precum Danemarca, nu au astfel de legislaţie, deoarece au o acoperire vaccinală de 95-98%.

„Nici în România nu a fost nevoie de o astfel de lege, dar din anul 2009, în mod constant, acoperirea vaccinală a scăzut cu 10-15 procente şi în ziua de azi, de exemplu, pentru vaccinul rujeolic avem acoperire de circa 85% la doza I, care se administrează la vârsta de un an. Însă la doza a doua, care se administrează la vârsta de cinci ani, avem o acoperire vaccinală în jur de 65%. Acest lucru a determinat în România, de patru ani de zile, să asistăm la o epidemie de rujeolă care a făcut 20.000 de îmbolnăviri, a produs şi 64 de decese şi ne aşteptăm să apară şi complicaţii tardive ale acestor îmbolnăviri de rujeolă”, a afirmat Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a menţionat că este nevoie de o lege a vaccinării pentru că, în momentul de faţă, în România nu este posibilă stocarea vaccinurilor pentru o perioadă mai îndelungată.

„În ciuda faptului că Ministerul Sănătăţii a lansat proceduri de achiziţie publică, nu s-a reuşit achiziţionarea de vaccinuri, pentru că există o criză de vaccinuri la nivel global, mai ales pentru unele dintre ele. Mai mult, chiar s-a schimbat programul de vaccinare, ca să se adapteze la disponibilităţile pieţei, nu neapărat la nevoile de sănătate publică”, a arătat el.

Rafila a vorbit şi despre responsabilitatea medicilor de familie, a medicilor pediatri, a medicilor epidemiologi, dar şi a Ministerului Sănătăţii, pentru asigurarea la timp a tuturor vaccinurilor din programul naţional. De asemenea, a menţionat responsabilitatea părinţilor, în condiţiile în care copiii nevaccinaţi riscă să îi îmbolnăvească şi pe ceilalţi, chiar dacă aceştia au fost vaccinaţi.

Citeşte şi Alexandru Rafila: „Săptămâna viitoare putem atinge numărul de infecţii pe care l-am prognozat pentru România. El poate fi depăşit”

„Vaccinul nu este unul perfect, nu există un vaccin perfect care să producă imunitate 100% şi, în ciuda administrării vaccinului, va rămâne un mic procent de copii care nu sunt imuni în faţa bolii. Şi atunci, dacă scădem acoperirea vaccinală sub 95% – care reprezintă ţinta OMS – este posibilă răspândirea în focare epidemice a bolii prevenibile prin vaccinare. Cred că acest lucru s-a întâmplat în cazul epidemiei de rujeolă. România înregistrează şi numeroase cazuri de rubeolă, numeroase cazuri de tuse convulsivă, cazuri de tetanos. Difteria este la graniţele României. S-au înregistrat cazuri de difterie în Ucraina şi lucrul acesta trebuie foarte clar ştiut pentru că difteria, la o populaţie care nu este protejată – mai ales populaţie infantilă – este o boală care poate produce ravagii”, a mai spus Rafila.