Legenda vâscului. Ce aduce sărutul sub planta care a devenit simbolul sărbătorilor de iarnă

Vâscul este simbolul curățeniei spirituale, al libertății și al armoniei. Planta reprezintă un semn de bun augur al dragostei și este protector al casei și familiei. De asemenea, vâscul este cunoscut drept simbolul sărbătorilor de iarnă.

30 dec. 2020, 14:58
Legenda vâscului. Ce aduce sărutul sub planta care a devenit simbolul sărbătorilor de iarnă

Legenda vâscului. Planta esta considerată sacră atât de norvegieni, celți, cât și de indienii nord-americani. Vâscul, atârnat deasupra ușii aduce noroc, bunăstare și fericire în casă. Planta își menține prospețimea verde pe perioada iernii, rezistând la temperaturile scăzute și întuneric.

Citește și: Cea mai frumoasă reclamă de Crăciun a anului. Publicul a fost impresionat până la lacrimi

Legenda vâscului. Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Crăciun, în special în țările anglo-saxone, este cea în care cuplurile care se sărută de Crăciun sub o ramură de vâsc vor avea bucurie și fericire în relație. În Franța, acest obicei se practică în ziua de Anul Nou. De asemenea, în ajunul Crăciunului, oamenii își împodobesc casele cu vâsc ca simbol al bucuriei și pentru pacea sufletească.

Vâscul mai este considerat un leac pentru fertilitate. O tradiție susține că orice femeie care stă sub coronița de vâsc nu poate refuza un sărut deoarece acesta înseamnă iubire, prietenie sau noroc. În cazul în care fata rămâne nesărutată, aceasta avea ghinion în dragoste în anul următor și nu se căsătorea.

O altă legendă spune că sărutul sub vâsc vine din legenda lui Balder, fiul zeiței norvegiene Frigga, care ar fi fost ucis de o săgeată din vâsc. Lacrimile albe ale zeiței l-au readus la viață pe Balder, iar zeița a binecuvântat planta. De asemenea, tradiția spune că lacrimile zeiței s-au transformat în bobițele albe ale vâscului

În alte legende se spune că vâscul era atât de venerat încât dacă doi dușmani se întâlneau din întâmplare sub un vâsc, încetau imediat dușmănia și se împăcau spre cinstirea vâscului.

Vâscul a devenit simbolul iubirii și al păcii. Pornind de la credința celtică în puterea vâscului, romanii obișnuiau să se sărute sub vâsc pentru a pecetlui o logodnă. Obiceiul era foarte important, ca un legământ ce nu poate fi rupt niciodată.