Legendarul Just Fontaine, recordmanul de goluri înscrise la un Campionat Mondial, a murit la 89 de ani

Just „Justo” Fontaine a fost un fost fotbalist și antrenor de fotbal francez. Acesta este în continuare deținătorul recordului mondial pentru cele mai multe goluri înscrise la un Campionat Mondial, cu 13 goluri marcate la turneul din 1958, desfăşurat în Suedia.

01 mart. 2023, 11:59
Legendarul Just Fontaine, recordmanul de goluri înscrise la un Campionat Mondial, a murit la 89 de ani

O legendă a fotbalului și-a luat rămas bun în această dimineață. Just Fontaine, fostul atacant de la Stade de Reims (1956-1962 și al naționalei Franței (21 de meciuri, 30 de goluri), a murit la vârsta de 89 de ani. Omul care i-a dus pe cei supranumiți „Les bleus” până în semifinalele de la Cupa Mondială din 1958 (penultim act pierdut cu 5-2 cu Brazilia) deține recordul de goluri marcate la o ediție de Mondial, cu 13 realizări.

„Nu, nu era mai uşor să marchezi în 1958. Greutatea pe care o avea mingea, durata călătoriilor, amatorismul din vestiar făceau ca totul să fie mai complicat decât în prezent. De asemenea, am purtat ghetele unui alt jucător. Ultimul mare marcator de la Cupa Mondială, Ronaldo, a jucat împotriva unor echipe precum China sau Costa Rica. Mai presus de orice, arbitrii protejează atacanţii mai mult decât o făceau pe timpul meu. Aşa că cele 13 goluri reprezintă o performanţă enormă. Nu cred că cineva ar putea să-mi bată recordul vreodată”, spunea francezul într-un interviu dat acum mai bine de un deceniu.

Citeşte şi: Aur pentru România! Echipa masculină de sabie a învins Ungaria în finala Campionatului European de la Tallinn, Estonia

În 1958 doar Brazilia, campioană mondială la acea ediție, a marcat mai multe goluri decât vârful francez, 16.

În 2014, fosta glorie a echipei Franței a primit o „Gheată de Aur” pentru performanța sa din 1958. S-a întâmplat chiar în Brazilia, în timpul CM găzduit de țara care a dat lumii cea mai puternică națională din toate timpurile. „Sunt foarte mândru să primesc acest trofeu unic, și eu sunt unic prin ce am realizat acum peste jumătate de secol, așa cum unici au fost și colegii mei de echipă”, a explicat Just Fontaine pe scenă, când și-a primit premiul din mâinile lui Ronaldo și Michel Platini. Un tribut demn de un record care, probabil, nu va fi egalat prea curând.

Citeşte şi: Ipoteză-şoc în cazul de dopaj al Simonei Halep. „La fel au făcut şi Nadal, şi Djokovic, şi Federer!” VIDEO