Legi adoptate tacit la Senat: VOT obligatoriu, patrulater ALB pe buletin şi camere de supraveghere în secţii

Mai multe legi au fost adoptate tacit, la Senat, după ce termenul de dezbatere şi adoptare a acestora a expirat. Printre legile care au trecut fără dezbatere de Camera Superioară se numără una care introduce votul obligatoriu la alegeri şi o alta referitoare la instalarea de camere de supraveghere în secţiile de votare şi imprimarea buletinelor de vot după modelul bancnotelor.

23 apr. 2015, 08:38
Legi adoptate tacit la Senat: VOT obligatoriu, patrulater ALB pe buletin şi camere de supraveghere în secţii

Nu mai puţin de 11 proiecte de legi au fost adoptate tacit, luni, la Senat. Acestea vizează modificări ale legislaţiei electorale, iar printre ele se numără şi una privind votul obligatoriu.

„Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot”, prevede proiectul de lege, iniţiat de mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi UNPR.

Potrivit iniţiativei, votul nu este însă obligatoriu pentru cetăţenii care au peste 80 de ani şi pentru cei care suferă de boli cronice.

Neparticiparea ar fi sancţionată cu 1.000 lei amendă, se mai arată în proiect.

În plus, iniţiatorii propun introducerea pe buletinul de vot a unui patrulater alb pentru alegătorii care nu vor să acorde votul niciunui candidat. Acest patrulater ar urma să aibă sintagma „niciunul dintre candidaţi nu corespunde”.

Conform iniţiativei, în cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Un alt proiect de lege, iniţiat de senatorul Ioan Ghişe, prevede dotarea fiecărei secţii de votare cu camere de supraveghere. 

Ghişe mai propune ca buletinele să fie tipărite de tipografii din afara ţării care le vor realiza „cu toate elementele de siguranţă necesare, ca la bancnote, pentru a împiedica falsificarea buletinelor”.

Proiectul stabileşte totodată că alegătorii vor vota exclusiv la secţiile de votare unde îşi au domiciliul.

Proiectele de lege vor merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional. 

VEZI AICI TOATE CELE 11 PROIECTE ADOPTATE TACIT DE SENAT