LEGI TRĂZNITE care au bântuit minţile parlamentarilor în legislatura 2008-2012

În legislatura care stă să se încheie, Parlamentul a fost populat atât de somnoroşi care picotesc prin bănci, dar şi senatori şi deputaţi hiperactivi, cu idei extravagante, pe care le-au consemnat în proiecte de lege.
Romania TV
24 oct. 2012, 10:01
LEGI TRĂZNITE care au bântuit minţile parlamentarilor în legislatura 2008-2012

Cea mai recentă extravaganţă parlamentară a avut nevoie pentru a lua fiinţă ca proiect de lege de brainstormingul a patru minţi luminate. Proiectul de lege pentru „conservarea arborilor excepţionali din România” a fost depus la Senat de deputaţii PSD Dumitru Ion şi Tătaru Florin-Cristian şi de liberalii Berci Vasile şi Horj Pavel.

Cei patru aleşi susţin, în proiectul de lege, că „arborii excepţionali sunt exemplare de pădure ori supravieţuitorii solitari ai întinselor păduri de odinioară, din cîmpii, păduri sau localităţi, care se remarcă prin performanţe biologice, morfologice, istorice, legendare, peisagistice ori ecosistemice”.

Arborii excepţionali cuprind astfel „arborii cu vârste mari”, „arborii giganţi, coloşi, uriaşi, campioni, cu dimensiuni record”, „arborii cu portul deosebit”, arborii care „includ în creşteri diferite obiecte, bănci, bare metalice, tăbliţe şi icoane unice prin curiozitatea lor”, „arborii cu personalitate” şi „arborii care constituie elemente edificatoare ale peisajelor, dând viaţă, culoare şi parfum anotimpurilor, declanşând sentimente romantice ori patriotice”.

Deputatul PNL, Pavel Horj, a explicat cum se face diferenţa între copacii excepţionali, care trezesc sentimente romantice şi patriotice şi restul copacilor: „Identificarea, fotografierea, localizarea, măsurarea şi descrierea acestor arbori poate fi făcută de către toţi cei interesaţi. Oricui i se pare că un exemplar arboricol are nişte caractere deosebite care trebuie semnalate o poate face. Toată lumea mă întreabă de aceste sentimente romantice care pot fi declanşate la vederea unui arbore. În dealul Copoului, este un tei de 250 de ani, care se mai numeşte şi copacul iubirii. Acest tei, teiul lui Eminescu, potrivit criticilor literari, a declanşat sentimente romantice îm marele nostru poet. Cât despre sentimentele patriotice, la Ţebea este un gorun care se numeşte gorunul lui Horea, acolo unde a plănuit marea sa răscoală, iar la 30 de metri se află mormântul lui Avram Iancu. Când mă aflu în faţa unui astfel de copac, îmi trezeşte sentimente patriotice.”

Proiectul de lege mai prevedea şi acordarea de „diplome de arbori excepţional”. Nu se stipula însă dacă diploma respectivă va fi bătută în cuie în respectivul copac sau lipită cu guma de mestecat. Colegii celor patru dendrolatri din Parlament nu au fost impresionaţi de argumentele lor. Fie teiul lui Eminescu nu le-a stimulat erotismul, fie gorunul lui Horea nu i-a făcut mai patrioţi, dar legea a fost trântită la vot, astfel că ţapinarii lipsiţi de romantism şi patriotism pot să izbească în continuare cu topoarele în arborii patriei.

Deputatul Daniel Oajdea a încercat să pună capăt o dată pentru totdeauna disconfortului provocat de etichetele de la haine care irită pielea aşa că a depus un proiect prin care impunea producătorilor de haine să folosească pentru etichete materiale moi, plăcute tegumentului.

„Dacă eticheta unei cămăşi care intră în contact cu pielea nu e confecţionată dintr-un material moale, nu e finisată corectă, cu marginea ţesută, e tăiată la cald, zgârie! Acest lucru poate irita consumatorul chiar de la probarea produsului”, susţine Oajdea.

Acesta nu a reuşit să antreneze şi Parlamentul în cruciada împotriva etichetelor iritante aşa că s-a orientat încercând să lovească în pilonul II de pensii sau în salariile pe care BNR le dă conducătorilor instituţiei.

O soartă funestă a avut şi un proiect de lege privind castrarea chimică a pedofililor. Deşi începuse bine, fiind adoptată tacit de către Senat, acum a avut soarta crudă a atâtor proiecte de lege, bune sau proaste, care sfârşesc într-un sertar la Camera Deputaţilor pentru că nimeni nu vrea nici măcar să le discute, darămite să şi le asume prin vot. De altfel, practica e veche, unii din liderii Parlamentului socotind că anumite proiecte de legi merită mai mult decât respingerea, anume căderea în uitare.

La fel de zglobie, în ciuda titlului sepulcral, a fost la început şi legea prin care Ziua Mondială a Sănătăţii era declarată zi de doliu naţional. Senatorii nu au adulmecat gogomănia iniţiată de către deputaţii Mircia Giurgiu şi Tudor Ciuhodaru, aşa că legea a fost adoptată tacit. Cum una din virtuţile cardinale ale bicameralismului românescu este ca o cameră să corecteze prostiile celeilalte, Camera Deputaţilor a răpus iniţiativa legislativă printr-un vot nemilos.

„Ziua de 7 aprilie, Ziua mondială a sănătăţii, trebuie să fie considerată zi de doliu naţional, în care decidenţii să evalueze diferenţele dintre reforma statului şi sentinţa la condamnare la moarte a tuturor românilor. Numărul morţilor evitabile va continua să crească în condiţiile menţinerii actualelor măsuri privind desfiinţarea şi comasarea spitalelor”, spuneau iniţiatorii care, până la urmă, au trecut să asiste doar la prohodul propriei legi.

Un alt parlamentar cu idei în exces este social-democratul Victor Socaciu. El a încercat să interzică folosirea în reclame a colindelor vechi, a Ateneului sau a statuii lui Mihai Eminescu. Socaciu s-a ilustrat şi ca apărător al limbii române în faţa hoardelor invadatoare de neologisme atunci când a propus ca filmele să fie dublate, nu titrate astfel încât cuvintele din engleză să nu fie folosite frecvent în locul echivalentelor româneşti.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Șoferii trebuie să obțină certificat de omologare individuală. NU este permis accesul pe drumurile publice. Se aplică amendă
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Apa caldă se oprește pentru aproape 700 de imobile din Capitală! Ce zone sunt afectate de lucrările la rețeaua termică
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Ministrul Muncii anunță noile pensii. Câți bani se primesc după noua recalculare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia