Legile Educaţiei au ajuns în Senat. Alina Gorghiu: Vor fi votate în plen pe 22 mai

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a anunţat că proiectele legilor Educaţiei şi cele 500 de amendamente depuse vor fi dezbătute în comisiile din Senat în această săptămână, vineri va fi întocmit raportul, iar pe 22 mai va fi dat votul în plen.
Filip Stan
15 mai 2023, 15:17
Legile Educaţiei au ajuns în Senat. Alina Gorghiu: Vor fi votate în plen pe 22 mai

Legile Educației au ajuns la Senat. „Săptămâna aceasta avem dezbateri foarte importante pe legislaţia privind educaţia. (…) S-au făcut propuneri cu miile pentru îmbunătăţirea acesteia atât în etapa de dezbatere publică, cât şi cea de dezbatere parlamentară. Săptămâna trecută aceste legi au sosit în Senat şi împreună cu liderii grupurilor parlamentare am stabilit un calendar. S-au centralizat amendamentele şi sunt peste 500, venite din partea multor structuri asociative, din partea instituţiilor, asumate de grupurile parlamentare. (…) Concluziile sunt următoarele: pe data de 19 mai vom avea un raport pe Legile educaţiei, iar săptămâna viitoare, luni, pe data de 22 mai, vom avea votul pe legile Educaţiei. Legile au fost analizate de partidele aflate în coaliţie şi de opoziţie, sunt legi pe care le consider foarte bune. Să ştiţi că această reformă nu este deloc un moft, este o lege care era obligatoriu de modificat dacă vrem să fim şi noi cu elevii, cu materia, cu drepturile profesorilor în anul 2023 şi la nivelul standardelor pe care Europa le cere”, a anunțat Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului.

Citește și: Profesorii intră în grevă generală chiar înainte de examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Conferință comună a sindicatelor din Educației

Potrivit Alinei Gorghiu, aceste acte normative au generat „cel mai mare proiect de consultare naţională din ultimele trei decenii”.

„Vorbim de o ‘Românie educată’, care, în opinia noastră, va schimba faţa sistemului de învăţământ. Vom avea un sistem de educaţie adaptat la zilele în care trăim, la solicitările de pe piaţa muncii, (…) un abandon şcolar redus, profesori mult mai bine răsplătiţi pentru efortul pe care îl fac, elevi şi studenţi care să aibă acces la o pregătire mai bună şi la învăţământul dual”, a adăugat Gorghiu.

Citește și: Legile Educației, adoptate de plen. Ligia Deca: Învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea. Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru

Ea a menţionat că problema integrării elevilor cu cerinţe educaţionale speciale în învăţământul de masă va fi analizată cu atenţie în cadrul Comisiei de învăţământ.

„Vă asigur că problema integrării elevilor cu CES este de maximă importanţă pentru Partidul Naţional Liberal şi pentru coaliţie. Numărul acestor elevi a crescut foarte mult în ultimul timp – 16.930 de elevi în unităţile de învăţământ special şi 41.468 în unităţile de masă, din care 27.216 beneficiază de sprijin. Practic avem un total 58.298. Suntem nevoiţi să acceptăm realitatea: există copii cu deficienţe grave care, din păcate, nu pot fi integraţi în şcolile de masă. Sunt puţine şcolile de masă care sunt pregătite din perspectiva resursei umane şi a infrastructurii specifice pentru a putea integra aşa cum trebuie copii cu CES. Dincolo de emoţiile fireşti pe care le încercăm cu toţii când discutăm de acest subiect, singura cale realistă pentru a rezolva această problemă constă în crearea cadrului legal pentru investiţia în rezolvarea problemei. Va trebui să alocăm resurse altfel încât şcolile să fie pregătite pentru rezolvarea acestei probleme”, a mai spus Gorghiu.

Senatul este for decizional în privinţa legilor Educaţiei.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'