Legile educaţiei, în procedură accelerată. Coaliţia vrea o „Românie Educată” până pe 15 martie

Liderii coaliţiei au stabilit, marţi, calendarul pentru adoptarea noii legi a educaţiei, urmând să fie adoptată de Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul ar urma să o dezbată şi să o voteze până pe 15 martie.

10 ian. 2023, 20:04
Legile educaţiei, în procedură accelerată. Coaliţia vrea o „Românie Educată” până pe 15 martie

Liderii coaliţiei au decis calendarul privind legile Educaţiei. Ele vor fi aprobate de către Parlament până pe 15 martie. Liderii coaliţiei de guvernare au decis, în şedinţa de marţi, ca experţii din partide să lucreze cu Ministerul Educaşiei din data de 1 februarie pentru ca proiectele legilor educaţiei să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie, au declarat, pentru News.ro, surse din coaliţie.

Vicepremierul Kelemen Hunor a propus ca Executivul să îşi asume răspunderea pe proiectele legilor educaţiei, însă prim-ministrul Nicolae Ciucă a respins această variantă, arată sursele politice ale G4Media.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercurea trecută, că au fost discuţii pentru finalizarea pachetului de legi ale educaţie pentru ca ele să poată intra în dezbaterea Parlamentului, odată cu începerea sesiunii parlamentare. Şeful Guvernului a adăugat că au fost pregătite şi proiectele din domeniul educaţiei care implică o serie de măsuri de modernizare a spitalelor din ţară.

De asemenea, pe 28 decembrie 2022, ministrul Educaţiei Ligia Deca a declarat despre legile educaţiei, că vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică, la începutul anului viitor, după vacanţă şi cel mai probabil vor ajunge în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din februarie.

Vacanţe şcolare 2023. Elevii se întorc din vacanţa de iarnă pentru a intra în minivacanţă. În februarie, este programată vacanţa „de schi”!
Ea a arătat că aceste legi vor viza bunăstarea elevilor şi creşterea echităţii în sistem, astfel că ar trebui aşteptate cu bucurie.

Despre întârzierea adoptării pachetului, Deca a arătat că proiectul legislativ nu a fost asumat de ea, ca şi consilier prezidenţial ci de către ministrul Cîmpeanu, când a fost lansat în dezbatere publică, iar după comentariile venite în dezbaterea publică şi-a luat timpul necesar pentru a integra cele mai bune soluţii care au ajuns la minister.

UDMR a cerut ca Legile educației Deca să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului, propunere respinsă de premierul Nicolae Ciucă / Calendarul adoptării noilor proiecte ale educației

Amintim că UDMR a mai promovat o dată asumarea răspunderii guvernamentale tot pe Legea educației, în 2011, lege cu prevederi importante în ceea ce privește învățământul minorităților naționale.

Citeşte şi: Zile libere 2023. Trei zile de vacanţă în plus pentru elevi şi profesori, se face punte pentru minivacanţe!

 

De remarcat că pachetul legislativ pe Educație analizat de partidele de guvernământ și planificat a fi aprobat de Guvernul Ciucă până pe 15 februarie este necunoscut publicului, noile proiecte ale educației nefiind făcute publice de ministrul Ligia Deca. Fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, Deca a coordonat proiectul acestuia “România Educată”, criticat de experții din educație pentru lipsa unei viziuni clare. Aceasta a preluat conducerea Ministerului Educației de la liberalul Sorin Cîmpeanu, primul demnitar care s-a angajat la transformarea proiectului România educată într-o lege nouă a educației.