Vacanţe şcolare 2023. Elevii se întorc din vacanţa de iarnă pentru a intra în minivacanţă. În februarie, este programată vacanţa „de schi”!

Elevii au parte de cel mai fragmentat an şcolar din istoria recentă după ce doi ani au fost bulversaţi de pandemia de covid. După cea mai lungă vacanţă de iarnă, în ianuarie mai au parte de o minivacanţă, pentru ca în februarie să intre, diferenţiat pe judeţe, într-o altă vacanţă. În afara vacanţelor, mai există pauze şi pentru "Şcoala altfel" sau "Săptămâna verde".

08 ian. 2023, 07:25
Vacanţe şcolare 2023. Elevii se întorc din vacanţa de iarnă pentru a intra în minivacanţă. În februarie, este programată vacanţa „de schi”!

Vacanţe şcolare 2023. Elevii revin luni la cursuri, dar nu vor sta prea mult în bănci şi nu anticipăm aici o evoluţie nefericită a epidemiei de gripă. În anul 2023, prima zi de cursuri este luni, 9 ianuarie, și aceasta deschide modulul 3 de cursuri. Acest modul are o durată diferită în fiecare județ, această durată fiind decisă de inspectoratele școlare încă de anul trecut. În funcție de cum a fost poziționată vacanța de schi, din februarie, modulul 3 durează 5, 6 sau 7 săptămâni.

Concret, copiii de grădiniță, elevii și profesorii din Ilfov și Suceava au vacanță de schi între 6 și 10 februarie. Județele Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman și Prahova au ales vacanța de schi între zilele de 13 și 17 februarie 2023.

Cum se deschid şcolile de luni. Anunţuri importante de la Ministerul Educaţiei pentru elevi, părinţi şi profesori
Județele care vor avea vacanță în 20-24 februarie sunt Alba, Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

Ministerul Educației a publicat chiar o hartă a vacanței din februarie 2023:

De luni, 13 februarie, 20 sau 27 februarie 2023, elevii și profesorii se întorc la școală pentru modulul 4 care durează până pe 6 aprilie când, pentru două săptămâni, este vacanța de primăvară, în timpul căreia sunt sărbătorile pascale pentru creștini.

Minivacanţă în ianuarie

Guvernul a decis ca zilele de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august (luni) să fie libere legale pentru bugetari, iar astfel se vor putea face punți cu zilele de 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), 1 Iunie (Ziua Copilului) și 15 august (Sfânta Maria)

Cum anul acesta Guvernul a decis să ofere trei libere în plus pe 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, zile ce se situează între sărbătorile legale în care nu se lucrează și weekend, asta însemană că bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe a câte patru zile libere fiecare. Iar prima are loc chiar luna aceasta, în perioada 21 – 24 ianuarie 2023, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor României (24 ianuarie).

Decizia Guvernului de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

De minivacanța de patru zile din ianuarie nu vor avea parte angajații pentru care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității și nici magistrații și celelalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie 2023 sau participanții în aceste procese.

Pentru recuperarea zilelor libere, instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie.

Vacanţe şcolare 2023. Anul școlar 2022-2023 este structurat astfel:

  • Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
    • vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
  • Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
    • vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
  • Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
    • vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;
  • Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
    • vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
  • Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
    • vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Excepții pentru anumite clase:

  • pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023;
  • pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023;
  • pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023;
  • pentru clasele din învățământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare

Citeşte şi: Zile libere 2023. Trei zile de vacanţă în plus pentru elevi şi profesori, se face punte pentru minivacanţe!

Programul național Școala altfel și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie— 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).

Prin excepție de la prevederile menționate mai sus, „la clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică”.

Pentru a putea fi la îndemână şi mai util, Edupedu.ro a pus într-o formă simplă calendarul anului şcolar 2022-2023, astfel încât să poată fi descărcată, salvată în calculator/telefon/tabletă sau chiar imprimată.

Ce obligaţii au elevii, profesorii şi părinţii la revenirea în şcoli

În cadrul ședinței, Ministerul Educației a transmis, din partea INSP, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal. Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile și să se țină cont de recomandările făcute de acestea.

În acest context, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ, având următoarele obligații:

a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;
b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;
c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:

a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;
b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;
e) aerisirea periodică a încăperilor;
f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;
h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.”