Legislație 2025. Ce obligație nouă au firmele cu peste 50 de angajați. Sancțiuni pentru cine nu o respectă

Entitățile publice și private care au cel puțin 50 de angajați sunt obligate, conform legii, să angajeze persoane cu dizabilități într-un procent de cel puțin 4 la sută din numărul total de salariați. De anul acesta, la această prevedere s-a adăugat o nouă obligație.
Irina Dumitrescu
04 feb. 2025, 19:43
Legislație 2025. Ce obligație nouă au firmele cu peste 50 de angajați. Sancțiuni pentru cine nu o respectă

Majnoritatea firmelor cu peste 50 de angajați, deși sunt obligate de lege să aibă persoane cu dizabilități în pondere de minimum 4 la sută din totalul salariaților, preferă să plătească amenzi, decât să respecte această prevedere din legislație, notează termene.ro.

De anul acesta, firmele cu peste 50 de angajați mai au o obligație: trebuie să transmită, printr-o cerere scrisă, o solicitare de sprijin către cel puțin trei organizații nonguvernamentale, care potrivit statutului, prestează servicii în folosul persoanelor cu dizabilități. Altfel spus, firmele trebuie să demonstreze că au încercat să găsească persoane cu handicap.

Dacă nu angajează persoane cu dizabilități, firmele au la dispoziție două variante. Prima este să cumpere produse de la unități protejate, adică structuri economice în care lucrează persoane cu handicap, din 50 la sută din banii pe care i-ar fi cheltuit cu angajarea acelor persoane cu handicap, iar restul dau la stat. A doua variantă este să plătească la stat două salarii minime pe economie sau atâtea salarii minime pe economie câte persoane cu handicap erau obligate să angajeze, precizează prim-vicepreședintele la Asociația Nevăzătorilor din România, Mihai Dima.

”Cele mai multe dintre companii  și instituțiile care aveau peste 50 de salariați preferau să plătească integral la stat amenzile. De exemplu, Parlamentul României nu are angajate persoane cu dizabilități, au mai avut de formă, le-au mai scos.. (…). Până acum nu exista în rândul angajatorilor preocuparea de a găsi în mod real persoane cu handicap ca să le angajeze, de aceea a și apărut modificarea. Era doar obligația de a angaja persoanele respective pe care firmele și-o asumau ca pe o amendă și mergeau mai departe. De acum, cel puțin formal, va trebui făcut acest efort de către angajator să arate că măcar a încercat să identifice un post pe care ar putea angaja o persoană cu dizabilități și că a căutat în mod real pe cineva pentru postul acela”, spune Dima.

Citește și Codul muncii 2025. Angajații bătuți sau hărțuiți vor primi zile libere plătite de angajator

În ce domenii sunt angajați nevăzătorii

Membrii Asociației Nevăzătorilor din România colaborează, de regulă, cu unități specializate în realizarea de produse manufacturiere, programare sau învățământ. Apreciată este însă și meseria de maseur, în care nevăzătorii sunt recunoscuți pentru abilitățile lor.

Conform noii obligații, firmele cu peste 50 de salariați trebuie să transmită ONG-urilor solicitarea în 10 zile de la data la care devin trebuie să angajeze persoane cu dizabilități. Modelul cererii este prevăzut în Anexa nr. 1 a Ordinului 28/11/2025.

Legislația prevede că organizațiile nonguvernamentale sunt obligate, la rândul lor, să informeze persoanele cu dizabilități cu privire la oportunitățile de angajare, calificările sau competențele necesare ocupării posturilor vacante, condițiile de angajare, datele de contact ale angajatorilor și ale agenției pentru ocuparea forței de muncă din raza teritorială în care se află sediul angajatorilor.

Firmele cu peste 50 de angajați trebuie să stabilească, după primirea răspunsului de la ONG-uri, procedura de încadrare în muncă a persoanelor cu dizabilități în măsura în care acestea dețin calificările sau competențele necesare ocupării posturilor vacante. Tot angajatorii sunt obligați să transmită la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) și la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din raza teritorială în care se află sediul social cererea scrisă prin care cer sprijin pentru identificarea persoanelor cu dizabilități, precum și dovada transmiterii acesteia către ONG-uri.

De asemenea, angajatorii trebuie să transmită anual, până la 31 ianuarie, o situație centralizată pentru anul anterior a funcțiilor ocupate de persoanele cu dizabilități angajate și un inventar al competențelor solicitate la angajare, potrivit Ordinului nr. 28/11/2025 emis de președintele ANPDPD și de președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Potrivit datelor ANPDPD, în România, din 416.747 persoane adulte încadrate în grad de handicap cu vârsta între 16 și 66 ani, doar 47.466 persoane au statut de salariat.

Citește și Stimulent de 650 de euro la angajare pentru tineri şi femei în sudul ţării. Se dă bonus pentru distanţa faţă de domiciliu

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă