Leguma care reduce inflamația și susține fericirea și somnul sănătos. Orice gospodină trebuie să o aibă în frigider

Leguma care reduce inflamația și susține somnul sănătos este una dintre acele legume pe care oricine ar trebui să le aibă în frigider.

16 dec. 2023, 12:28
Leguma care reduce inflamația și susține fericirea și somnul sănătos. Orice gospodină trebuie să o aibă în frigider
Leguma care reduce inflamația

Leguma care reduce inflamația și susține fericirea și somnul sănătos este foarte versatilă și oferă 75% din doza zilnică de vitamina C, susține sănătatea oaselor și oferă organismului nutrienți esențiali, inclusiv vitaminele B, fosfor, mangan, magneziu și potasiu, necesare în sezonul rece.

Doar 250 de grae din această legumă oferă peste 75% din doza zilnică pentru vitamina C. Pe lângă susținerea imunității, acest nutrient este necesar pentru repararea ADN-ului și producerea de colagen și serotonină.

Este vorba despre conopidă, bogată în vitamina K necesară pentru formarea oaselor și colina vegetală care are un rol important în somn, memorie, învățare și mișcarea mușchilor. Conopida oferă, de asemenea, și alți nutrienți esențiali, inclusiv vitaminele B, fosfor, mangan, magneziu și potasiu.

Citește și: Leguma care curăță mașina de spălat mai eficient decât orice soluție de cumpărat. Trucul ascuns în gospodăria fiecărui român

Compușii bioactivi şi antioxidanții din conopidă sunt cunoscuți pentru reducerea inflamațiilor şi combaterea stresului oxidativ. Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru între producția de radicali liberi care dăunează celulelor și capacitatea organismului de a contracta efectele nocive ale acestora, care includ îmbătrânirea prematură și riscul de îmbolnăvire.

Conopida face parte dun familia legumelor crucifere, care include, de asemena, varza de Bruxelles, varza kale, broccoli, varza, verdeța și bok choy. Consumul echilibrat de conopidă ne ajută în demersul de a avea o stare de sănătate optimă.

Legumele crucifere conțin substanțe naturale care protejează vaele de sânge, zonele cele mai predispuse la inflamație, făcându-le un protector puternic al inimii. În rândul femeilor, un aport mai mare de legume crucifere a fost asociat cu un risc mai scăzut de întărire a arterelor.

Citește și: Leguma care devine toxică dacă e încălzită. Toți românii o consumă, dar puțini știu în ce fel ne poate afecta organismul

Potrivit studiilor, s-a demonstrat că substanțele naturale din conopidă și alte crucifere dezactivează substanțele care cauzează cancer și împiedică creșterea și răspândirea cancerului, făcând conopida un aliment cheie pentru protecția sănătății.

Unele studii arată că substanțele naturale din conopidă, cum ar fi sulforafanul, pot influența genele în moduri care încetinesc procesul biochimic de îmbătrânire. De asemenea, s-a demonstrat că, elementele nutritive din conopidă protejează funcția creierului și a sistemului nervos și încetinesc declinul cognitiv legat de vârstă.