Lenin rămâne deocamdată „la vedere”, îmbălsămat şi neînhumat, în mausoleul din Piaţa Roşie

Autorităţile ruse nu intenţionează, pentru moment, să retragă rămăşiţele lui Lenin din mausoleul său din Piaţa Roşie şi să le înhumeze, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

RomaniaTV.net
12 dec. 2012, 15:20
Lenin rămâne deocamdată „la vedere”, îmbălsămat şi neînhumat, în mausoleul din Piaţa Roşie

„Poblema înhmării lui Lenin nu este pe ordinea de zi în prezent”, a declarat Dmitri Peskov, putătorul de cuvânt al preşedintelui rus, citat de agenţia oficială Itar-Tass.

Aceste declaraţii au loc la o zi după o întâlnire a preşedintelui rus cu susţinătorii săi, în timpul căreia el a deplâns pierderea punctelor de reper după destrămarea URSS şi a părut să susţină menţinerea mausoleului lui Lenin, părintele revoluţiei ruse, ale cărui rămăşiţe se află într-un mausoleu din Piaţa Roşie din 1924.

Organizaţia neguvernamentală Memorial fondată în memoria victimelor represiunii sovietice a reacţionat vehement faţă de aceste declaraţii, afirmând că este o comparaţie „fără fundament”.

Problema înhumării lui Lenin, părintele Revoluţiei bolşevice, se află periodic la originea unor dezbateri în Rusia, de la sfârşitul lui 1991, când s-a destrămat URSS.

Niciun lider al ţării nu a îndrăznit însă să ia această decizie până în prezent, fostul lider bolşevic fiind în continuare venerat de numeroşi ruşi în vârstă.