Leo Iorga, înmormantat astăzi la Cimitirul Bellu. Slujba a fost oficiată de un fost chitarist Roşu şi Negru, devenit preot

Doliu în lumea artiștilor. La câteva zile după Mihai Constantinescu, a fost condus pe ultimul drum Leo Iorga. Fostul solist al trupei Compact a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București, iar toți cei care l-au cunoscut și apreciat au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu. La înmormântare a fost prezenți și colegii de trupă ai muzicianului.

RomaniaTV.net
05 nov. 2019, 11:14
Leo Iorga, înmormantat astăzi la Cimitirul Bellu. Slujba a fost oficiată de un fost chitarist Roşu şi Negru, devenit preot

Slujba de înmormântate a lui Leo Iorga a început la ora 12 la Biserica Sfânta Parascheva din București în prezenţa familie, a mai multor artișt şi prieteni ai muzicianului. Slujba din biserică a fost oficiată de Dan Bădulescu, fost chitarist al trupei Roșu și Negru, devenit între timp preot. 

Printre preoţii prezenţi la biserică s-a aflat şi Ovidiu Cuncea, fost actor de comedie și realizator de emisiuni, cunoscut pentru duo-ul pe care îl forma cu Dan Negru la emisiunea „Ciao, Darwin” de la Antena 1. Cuncea a renunțat la televiziune de mai bine de opt ani, conform surselor spynews.ro și a luat-o pe calea preoției. 

Leo Iorga, în vârstă de 54 de ani, a murit sâmbătă. Solistul trupei Compact suferea de mai mulți ani de cancer și fusese operat în repetate rânduri în ultimii opt ani. Familia i-a fost alături în toată acestă perioadă şi suferă cumplit după moartea artistului.

Mesaj emoţionant al fiului lui Leo Iorga după decesul solistului Compact

„În sâmbăta mortilor, iubitul meu soţ a plecat în bratele Bunului Dumnezeu. Fie ca sufletul tău să zboare nestingherit şi lin in Împărăţia cerurilor, unde vei fi alături de colegii tăi Teo Peter şi Emil Laghia, Gyuri Pascu etc. Trupul neinsufleţit va fi depus luni, la Casa Eliad (vis-a-vis de Biserica Sf. Mina), urmând ca marţi sa aibă loc inmormantarea la Cimitirul Bellu. Dumnezeu să te odihnească şi să te ierte, dragostea mea, luptătorul meu neînfricat!”, a scris Paula Iorga, soţia lui Leo Iorga, pe Facebook.

Leo Iorga s-a născut la 2 decembrie 1964, la Arad. A început să cânte la 14 ani ca toboşar (1978), în trupa liceului „Ioan Slavici” (1980-1982). A cântat la trupa Hidro Grup 8 ca toboşar şi vocal. Până în 1985, a colaborat cu grupul Pacific, apoi s-a alăturat trupei Sui Generis din Arad (1985-1987). În 1988, a interpretat solist vocal la grupul Cargo, lansând hiturile „Brigadierii”, „Povestiri din gară”, „Erata”.

Din 1997 până în 2001, a cântat în Schimbul 3, alături de Adrian Ordean, George Pătrănoiu, Mario Ţiclea, Bobiţă Stoica, Anca Neacşu, Irina Nicolae, Paul „Pampon” Neacşu, Cătălin „Bibanu” Dâlvărea, Andi Savastre.

Din 2003 până în octombrie 2012, a interpretat acompaniat de grupul Pacifica, alcătuit din Teo Boar – chitară, Cristi Iorga (fratele lui Leo) – tobe, Vlady Cnejevici – clape, Marian ”Lacke” Mihăilescu – bass. 

Anul 2011 a fost extrem de dificil pentru Leo Iorga, fiind diagnosticat cu cancer şi supus unei intervenţii chirurgicale, din cauza unei tumori la plămân. Artistul a reuşit să depăşească momentele de după operaţie şi la câteva luni a revenit pe scenă. A lansat cu Pacifica albumul ”După ani şi ani”, în martie 2012. Alături de Pacifica, la Cluj, a interpretat la ”Grand Arena Opening”, în deschiderea trupei Scorpions.

În octombrie 2012, a fondat, alături de Adrian Ordean, trupa Leo Iorga & Ordean, al cărei lead vocal a fost. 

Cancerul a recidivat, apărând, pe rând, metastaze la cap, la glanda suprarenală, la plămân, la picior, Leo Iorga a fost supus multor intervenţii chirurgicale, unele minim invazive, altele clasice.

În 2017, s-a reunit Compact B în formula Adrian Ordean, Costi Cămărăşan, Leluţ Vasilescu, Adrian Coco Tinca şi Monel Puia, avându-l invitat pe Leo Iorga ca solist vocal. În paralel, a interpretat cu formaţia Pacifica (Teo Boar şi Vlady Cnejevici).

În 2019, a avut două intervenţii de tip ”cyberknife” la o clinică din Hamburg, iar în Bucureşti a fost supus unei intervenţii chirurgicale la picior.

Ultimele clipe din viaţa lui Leo Iorga au fost foarte grele atât pentru el, cât şi pentru familie. În octombrie ajunsese din nou la spital.

„A revenit o pneumonie care credeam că s-a stins, în august o făcuse, când s-a operat la picior. De atunci, el n-a mai putut să meargă. Am început voiajul prin spitale, să spunem, la Urgențe, la Marius Nasta, Sf. Luca. Din 12 august am umblat numai prin spitale”, a povestit Paula Iorga, soţia lui Leo Iorga.