Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgiliu Stroescu: „Toţi axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime. Dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult”/ Stroescu: „Carnea e cancer”

În 55 de ani de carieră, neurochirurgul Leon Dănăilă a operat peste 27 de mii de creiere. Acum, celebrul medic dă sfaturi, într-o carte, despre modul de viaţă sănătos, dar intre în contradicţie cu un al doctor celebru, Virgiliu Stroeescu.

02 feb. 2024, 10:32
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgiliu Stroescu: „Toţi axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime. Dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult”/ Stroescu: „Carnea e cancer”

La 90 de ani, una dintre cele mai luminate minți ale secolului XXI, genialul neurochirurg Leon Dănăilă, este încă în activitate, iar dorința de a vindeca a rămas crezul care îl însoțește din copilărie.

Cartea „Neuroplasticitatea. Secretul longevității creierului” este prima lucrare pe care renumitul cercetător Leon Dănăilă a scris-o pentru publicul larg. Cei ce vor avea răbdare să parcurgă filele vor răgăsi nu numai o experienţă de viaţă ci şi o mare parte din descoperirile neurochirurgului.

„Eu mă scol foarte devreme, pe la 3.00, cam în fiecare zi; citesc dimineața, când am creierul foarte limpede. La alimentație nu am neapărat restricții. Nu mănânc grăsimi, deși toate principiile alimentare sunt necesare. Și grăsimile sunt necesare, dar până la un anumit punct. Toți axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime. Dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult, pentru că nu se mai produce mielinizarea, și apar disfuncții cerebrale.
Proteinele sunt necesare, zaharurile sunt necesare, dar nu în doze mari. Eu mănânc și dulce, dar nu mult, ponderat, din toate. Fructele, legumele sunt foarte bune.
Despre carne se spune că, dacă consumăm foarte multă, durata de supraviețuire scade în raport cu cantitatea de carne pe care individul o consumă.
Cu toate astea, trebuie să spun că nu există alimente nocive, totul este bun în cantități moderate.” – fragment din cartea „Secretul longevității creierului”, scrie Leon Dănăilă pe facebook

Pe de altă parte, doctorul Virgiliu Stroescu este unul dintre medicii români care militează pentru un stil de viață sănătos, îndemând oamenii să consume cu moderație anumite alimente (de cele mai multe ori nocive), să facă mișcare, să bea mai multă apă.

Recent, medicul a fost invitat la o emisiune de televiziune, unde a vorbit despre cele mai periculoase alimente pentru organismul uman. Dr. Virgiliu Stroescu spune că lactatele, cafeaua și este carnea roșie sunt printre cele mai periculoase alimente.

„În 2021, am avut mai multe decese ca în toata Europa. Carnea roșie nu e o carne sănătoasă. Noi de 40 de ani consumăm exact ca slavii carne. Carnea roșie, e dovedită, favorizează cancerul. V-ați bărbierit, v-ați tăiat, s-a făcut o rană rozacee, apoi neagră. Dacă carnea din galantare nu ar avea nitriți, ar fi carnea neagră. Un kilogram și ceva de caciulă, în România, sunt nitriți. Cea mai buna carne este cea cu fibre vegetală. Sunt grupări de glucoza ce se fac lanturi. Ce fac fibrele? Vin și acoperă hrana respectică să intre în pereți și să nu dăuneze. Cea mai bună proteină este cea din soia.

Din aminoacizi esențiali, numai din plante, și neesențiali, de la oameni și animale. Dacă mănânci mult și consumi mult, e important să nu acumulezi, să faci mișcare. Cine mănâncă seara, la 9 – 10 seara mănâncă, se culcă, o parte din el doarme, tubul digestiv nu doarme. La ora 4 jumate termină treaba, la ora 6 se scoală. Ce fel de om este ăla? Unde se depune? Pe burtică. În mod normal, hrana se face în mod normal pe glucoză, când nu mai mănânci nimic, începe pe lipide, pe grăsime. Mâncați dimineața, la prânz, binișor, seara nimic, apoi până a doua zi, doar apă. Și scade burtica”, a declarat medicul nutriționist Virgiliu Stroescu în cadrul emisiunii Punctul Culminant.

EXCLUSIV Leon Dănăilă: „Rugăciunea este foarte importantă, au existat vindecări datorită rugăciunii. Dacă te rogi pentru avere şi bogăţii, nu obţii nimic”

Zece lucruri care menține creierul sănătos, potrivi lui Leon Dănăilă
Zece lucruri care menține creierul sănătos

În 55 de ani de carieră, neurochirurgul Leon Dănăilă a operat peste 27 de mii de creiere. Operează cu mâna lui Dumnezeu. Are aceeași rutină de zeci de ani, iar dimineața la 6 îl găsim direct la spital, cu aceeaşi energie.

Toti ma intreaba ce mananc, dar activitatea nu se refera numai la hrana nu se reflecta doar in regimul alimentar, sunt mai multi piloni ai vietii care contribuie la o viata activa si la o imbatranire sanatoasa dar si activa”, a spus leon Dănăilă în exclusivitate la România TV.

„Succesele au un rol foarte important, pentru ca daca ti un regim alimentar si faci exercitii fizice, dar, daca nu ai succese in activitate si nu se reflecta in activitatea respectiva, nu e tocmai corespunzator si nu poate sa aiba o stare de optimism. Este foarte important pentru individ pentru ca mareste imunitatea si functiile intregului organism, satisfactiile si succesele impreuna au un rol foarte important in aceasta viata si fac parte din pilonii unei sanatati corespunzatoare varstei indelungate”, a spus Leon Dănăilă.

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător şi inventator, a dezvăluit care este secretul longevităţii sale. Deşi are peste 90 de ani, reputatul medic încă mai profesează şi continuă să fie activ cu sfaturi medicale pe reţelele de socializare.

Leon Dănăilă: „Alcoolul este drogul cel mai răspândit, este la liber”

„Exista două entitati la nivelul organismului, o stare cerebrala si corpul, dar ele sunt interconectate si o imbolnavire a corpului duce si la o insatisfactie a functiei creierului si, invers, o activitate cu insatisfactie a functiei creierului duce la imbolnavire a corpului, e o legatura intre ele”, spune mediul Leon Dănăilă, adăugând: De asemenea, mediul fizic si mediul social pot sa aiba o influenta negativa sau pozitiva, trebuie sa tinem cont de tot”.

„Alimentatia este sanatoasa, sportul la fel, adica miscarea, succesele si satisfactiile, starea morala a individului si sacralitatea sunt importante, aceasta spiritualitate trebuie sa se arate prin starea teologica, starea metafizica. are foarte mare importsanta si rugaciunea isi poate spune cuvantul, au existat multe vindecari datorita rugaciunilor. Cel mai adesea cand individul respectiv are nevoie de ceva, atunci se roaga la Dumnezeu sa ii dea ceva dar in afara de bogatie, daca te rogi pentru avere si bogatie sa stiti ca nu realizati nimic si nu o sa va satisfaca, daca te rogi pentru sanatatea ta si pentru boala atunci sigur ca poti sa ai succes”

„Alcoolul este un drog care se utilizeaza cel mai frecvent in societate, este la liber. A fost vremea cand era combatut, dar s-au lasat si e la liber si poate consuma oricine. E drogul cel mai raspandit si afecteaza organismul mai ales daca este consumat pana la varsta de adolescenta. Creierul e afectat de alcool, drogurile duc la deteriorarea creierului individului si sunt tineri care consuma, pot duce la savarsirera unor acte care nu sunt permise in societate si pot deteriora activitatea individului respectiv”, a mai spus Leon Dănăilă în exclusivitate la România TV.

Prof. Leon Dănăilă, despre dieta ideală: „Dacă mâncați numai legume și fructe, n-o să trăiți prea mult”

Leon Dănăilă a precizat că foarte important este ca omul să aibă şi un sentiment de mulţumire, pentru a evita depresia, care ar putea slăbi sistemul imunitar. Reputatul neurochirurg a adăugat că somnul este foarte important pentru a avea un creier sănătos.  În cadrul discuției, renumitul profesor a vorbit despre dieta ideală pe care ar trebui să o aibă orice om, precizând că importantă este și mișcarea, dar și satisfacțiile psihice. De asemenea, el a vorbit și despre o posibilă cauză ce duce la apariția bolilor oncologice.

„Eu am publicat, eu am studiat. Să știți că tot ce spun nu este așa întâmplător, nu e din amintirile mele. Am studiat multe cercetări făcute de oameni din Apus asupra felului cum trebuie să comporte individul respectiv pentru a-și duce o viață sănătoasă, dar și productivă.

Dieta reputatului neurochirurg Leon Dănăilă. Câţi paşi face pe zi, de ce spune trei rugăciune către Dumnezeu şi ce alimente consumă
Mulți mă întreabă «Dumneata ce mănânci de-ai ajuns așa?». Să știți că nu este suficientă mâncarea. Sunt niște regimuri alimentare care sunt foarte benefice: regimul mediteranean, regimul Okinawa, regimul japonez, regimul împotriva hipertensiunii arteriale, regimul portfoliu în caz de diabet. Sunt niște regimuri bine fixate. Regimul occidental este cel mai prost și este cel mai răspândit, adică cu fast-food-urile astea pe care le găsești la orice pas”, a explicat medicul neruochirurg, la ALTCEVA.

„Dar mâncarea din fast-food nu este benefică pentru organism și pentru creier. A fost un concurs acum un an de zile și pe primul loc a ieșit regimul mediteranean. Și viața lor este localizată în jurul Mediteranei, au posibilitatea să mănânce fructe de mare, legume, fructe. Au două sezoane. Și regimul din Okinawa, la fel. Pot să mănânce legume tot în decursul anului”, a explicat medicul.

Leon Dănăilă spune că peștele este important în alimentație, dar contează mult cantitatea consumată la o masă.

„Din cauza faptului că foarte mult mercur s-a răspândit în apele din oceane și în apele curgătoare și poate să ducă la apariția hidrargirismului, boala provocată de acest mercur. În general, carnea de pește este foarte recomandată, a fructelor de mare, a legumelor. Să știți că dacă mâncați numai legume și fructe, nu rezolvați problema și n-o să puteți să trăi prea mult. Trebuie și puțină carne. În carne se găsește vitamina B-12 care este foarte benefică pentru creier, dar nu trebuie de făcut exces.

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător şi inventator, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA din această săptămână.

Trebuie să adaptezi comportamentul la necesitățile organismului”, a adăugat sursa citată.

„Un om adult trebuie să facă cel puțin 4.000 de pași pe zi. Individul respectiv poate să bea și puțină cafea și ciocolată, care au un rol foarte benefic, dar nu în cantități mari, ci în cantități moderate. Cantitatea mare nu este bună în niciun regim. Este permis până la 40 de grame de alcool în 24 de ore sau poate mai puțin, dar de obicei vinul, 150 de mililitri de vin, în 24h este permis. Eu vă spun că sunt cercetări făcute de oameni de știință.

Rețeta fabuloasă prin care Dorel Vişan se menţine în formă şi la 86 de ani. „Mănânc zilnic un castravete verde pe burta goală!”

Un om nu trebuie „ținut la colț” și să mănânce legume și fructe, afirmă reputatul profesor.

„Încercați o zi, două să vedeți că nu puteți rezista. Nu, nu se poate. Omul este omnivor. Omul trebuie să mănânce de toate, trebuie să guste de toate. Îi de o stare benefică. Pe urmă organismul respectiv, omul trebuie să aibă satisfacții. Dacă nu ai o satisfacție psihică, nu reușești în activitate, nu reușești să te adaptezi și să obții rezultate foarte bune, fiindcă starea aceasta depresivă și starea de supărare continuă duce la apariția tulburărilor de imunitate și chiar până la apariția cancerului”, a conchis sursa menționată anterior.

A studiat medicina la New York

Medicul Leon Dănăilă s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, în judeţul Botoşani. În anul 1966 a devenit medic specialist neurochirurg, iar în 1972 – doctor în medicină cu o lucrare referitoare la neurinomul spinal.

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright.

În 1981 a înfiinţat prima secţie de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie vasculară din ţară şi în acelaşi an a devenit şeful Clinicii II Neurochirurgie vasculară din cadrul institutului.

În anul 1981, neurochirurgul a redus mortalitatea în cazurile de neurinoame de acustic, de la 51% la 4%. În plus, Leon Dănăilă a fost inclus în topul celor 500 de genii ale secolului 20. Pe lângă aceste lucruri, el deține un record mondial impresionant, peste 27.000 de intervenții chirurgicale pe creier.