Letonia va cere oficial în luna martie aderarea la zona euro

Letonia va depune în luna martie o cerere oficială către Comisia Europeană pentru a adera la zona euro, a declarat vineri premierul Valdis Dombrovskis.

RomaniaTV.net
22 feb. 2013, 13:53
Letonia va cere oficial în luna martie aderarea la zona euro

Letonia, care are o populaţie de 2 milioane de locuitori, doreşte să devină a 18-a ţară membră a zonei euro de la 1 ianuarie 2014. „În luna martie, Letonia va cere Comisiei Europene să pregătească un raport de convergenţă în care să constate că respectăm criteriile de la Maastricht”, a declarat premierul Valdis Dombrovskis în faţa parlamentului.

„Respectăm în totalitate criteriile de la Maastricht, ceea ce ne permite să facem această cerere”, a subliniat Dombrovskis, care se aşteaptă ca executivul comunitar să supună candidatura Letoniei la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi la cea a şefilor de stat din UE în luna iunie, înainte de aprobarea finală a Băncii Centrale Europene în luna iulie, informează Agerpres.

Agenţia de evaluare Fitch Ratings estimează că Letonia va avea succes cu trecerea la euro în 2014 şi este probabil ca Lituania să facă trecerea la moneda unică în 2015.Letonia este în prezent una din economiile cu cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană, revenindu-şi după mai mulţi ani de austeritate în urma contracţiei cu 20% a Produsului Intern Brut în 2009 din cauza crizei financiare globale.