Leul, la minimul anului. Curs BNR: 4,3598 lei/euro

Lovitură sub centură pentru românii care au rate în euro. Cursul monedei europene a ajuns vineri la cel mai înalt nivel din acest an. Analiştii străini spun, însă, că leul stă încă bine. În câteva luni, ar putea ajunge chiar şi la 4,65 de lei.

RomaniaTV.net
18 nov. 2011, 11:29
Leul, la minimul anului. Curs BNR: 4,3598 lei/euro

Tensiunile din zona euro sunt principalul pericol pentru leu, însă şi decizia BNR de a reduce dobânda de referinţă la 6% contribuie la slăbirea monedei naţionale. Leul a suferit cea mai mare înfrângere în faţa euro chiar vineri când Banca Naţională a României (BNR) a anunţati un curs de referinţă de 4,3598 lei/euro, în vreme ce dolarul american a fost cotat la 3,2255 lei/dolar.

Pe piaţa interbancară, leul avea tendinţa de a se deprecia şi mai mult în ultimele zile, însă dealerii suspectează că doar mâna protectoare a BNR a ţinut cursul euro sub 4,36 lei. De altfel, de la începutul anului, leul a pierdut mai puţin de 2% din valoare în faţa euro, mult mai puţin decât alte valute din regiune.

Analiştii străini spun, însă, că leul stă încă bine. În câteva luni, ar putea ajunge chiar şi la 4,65 de lei. Cea mai dură prognoză vine de la danezii de la Danske Bank, care spun că euro ar putea fi cotat cu 4,65 lei în ianuarie 2012. Ceva mai optimişti, analiştii băncii franceze BNP Paribas mizează pe un curs de 4,5 lei în următoarele şase luni. ING estimează că leul ar putea atinge minimul record de 4,40 lei/euro până la sfârşitul anului.

„Ne-am ajustat uşor în creştere prognozele pentru perechea euro/leu având în vedere persistenţa problemelor datoriilor suverane din zona euro şi perspectiva ING privind un dolar SUA mai apreciat. Ne aşteptăm acum ca leul să atingă minimul record de 4,40/euro până la sfârşitul anului”, se precizează în raportul băncii.

 


loading...