Lia Olguţa Vasilescu, despre legea pensiilor: Sperăm să fie adoptată într-o lună în Parlament. Când se dublează pensiile VIDEO

Publicat: Duminică, 14 Octombrie 2018 20:33 // Actualizat: Duminică, 14 Octombrie 2018 20:41 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat la România TV că legea pensiilor va merge în Parlament, unde va fi dezbătută în procedura de urgenta. Proiectul se va dezbate. Avem experienta legii salarizarii care a trecut intr-o luna de zile tot la fel, in procedura de urgenta, dar intens dezbatuta in Parlamentul României.

"Noi speram ca intr-o luna sa fie adoptata. Asta daca nu este atacata la CCR, sau nu este retrimisa Parlamentului de catre presedinte. Daca se va intampla asa ea va fi adoptata spre finalul acestui an", a subliniat Lia Olguţa Vasilescu la România TV.

"Este o lege apreciata de federatiile de pensionari cu o exceptie.  Toate s-au pronuntat ca daca ar fi sa iasa in strada ar fi pentru a apara aceasta lege, noi am stat cu ei de vorba in aceasta perioada de un an de zile. Am retinut cam 90% din ce si-au dorit.

Ca sa multumeasca pe toata lumea ar insemna sa avem 40 de miliarde de lei in plus fata de cei 80 de miliarde de lei pe care deja ii avem. Nu vrem sa facem o lege inaplicabila, ci una care dubleaza pensiile pana in 2021, cresc in fiecare an. Pana in 2021 se creste pe punctul de pensie, asa cum s-a crescut pana acum.

In ultimii doi ani cand am pornit de la 871 si am ajuns la 1100 de lei punctul de pensie, anul viitor se va ajunge la 1265, in 2020 se va ajunge la 1775. Deja este dublat doar din punctul de epensie. In 2021 va fi 1875 de lei, se va intra si pe noua formula de calcul care va aduce o noua majorare. Din 2022 se calculeaza rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a salariului mediu brut. Pensiile cresc chiar si pana la intrarea efectiva a legii", a precizat ministrul Muncii.

Citeşte şi: LEGEA PENSIILOR: Peste 100.000 de pensii cresc din octombrie. Anunţul făcut de ministrul Muncii

Lia Olguţa Vasilescu spune că nu a introdus nicio masura care sa duca la o lege mai nefavorabila decat cea dinainte.

"Am introdus o serie de beneficii. Precizez ca cei care sunt la ora actuala pe acea indemnizatie sociala minima de 640 de lei, nu vor mai creste in acelasi ritm cu pensioanrii care sunt acum la 640 lei, dar care au contribuit 35 de ani. Aici va fi o departajare clara si in functie de numarul de ani lucrati. Deja am eliminat o inechitate. O alta este ca pensiile femeilor fata de cele ale barbatilor erau in avantaj. Egalizam si asta. Nu este normal ca persoane care au lucrat acelasi numar de ani, au acelasi numar de puncte, sa aiba pensii diferite doar pentru ca sunt barbati sau femei.

De asemenea, sunt pensionari care au lucrat la fel, acelasi numar de ani, au contribuit la fel au acelasi punctaj, dar pentru ca au iesit la pensie pe legislatii diferite in ani diferiti pana acum aveau pensii diferite. Noua formula de calcul ne-a permis sa corectam toate aceste inechitati. Ar fi sigur principalele lucruri care intereseaza pe pensionari.

Citeşte şi: Lia Olguţa Vasilescu: Dublarea punctului de pensie se face în interiorul mandatului nostru

O modificare este ca se acorda din oficiu un procent de 10% de crestere pe punctaj pentru cei care au lucrat pe acordul global. Au avut al 13-lea salariu, au avut drepturi pentru care au contribuit si acre pana acum  nu au fost prinse in lege. Pana acum veneau in justitie sa isi castige acest drept si pierdeau pentru ca legea nu mentiona drepturile respective. In noua legislatie se acorda un procent de 10% pentru cine care au lucrat intre 1975 si 2001. Dar, daca pot aduce adeverinte procentul poate sa creasca.

O chestiune importanta. Apare in lege datorat si platit. Este clar ca de acum, de la aparitia legii din 2021 toate contributiile trebuie platite. Tocmai ca sa existe banii necesari pentru plata pensiilor. Nu sunt afectati cei care au lucrat pana acum si nu au avut contributiile platite. A fost vina statului. Nu o sa fie afectati. Dupa 2021 acest lucru nu va mai fi permis.

La pensie pentru limita de varsta exista o posibilitate sa iesi cu 5 ani mai devreme daca ai cu 8 ani peste stagiul de cotizare, posibil ca cineva sa fi inceput sa lucreze de la 16 ani sau sa aiba perioade asimilate, facultate, masterat, armata, concediu de maternitate, detentie politca, etc. Vor putea sa se pensioneze cu 8 ani mai devreme fara sa fie penalizati", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.


loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Guvern legea pensiilor Lia Olguţa Vasilescu Ministerul Muncii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 oct 09:20
Răspunde | Votează email 0 email
UNUL
" Cacialmaua ...." : - recalcularea tuturor pensiilor omisă din proiect; - care este cuantumul pensiei minime : 40 sau 45 din minim brut - CNPP ordonator de credit ;pentru INEMRCM, deci, NECONSTITUȚIONAL, instituția trebuie să fie a Ministerului Sănătății !
1
EUR
4.7612
RON
25 May
noapte 12 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H