Lia Olguţa Vasilescu dezvăluie câţi români încasează 35.000 de euro pentru indemnizaţia de creştere a copilului

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a arătat la România TV de ce este necesară plafonarea indemnizaţiei de creştere a copilului, precum şi a pensiilor speciale.

31 iul. 2017, 18:46
Lia Olguţa Vasilescu dezvăluie câţi români încasează 35.000 de euro pentru indemnizaţia de creştere a copilului

„Circula un draft de proiect in spatiul public care nu are legatura cu realitatea, oamenii nu trebuie sa se sperie, acolo se intra chiar in calculul pensiilor militare si nu este cazul. Sunt doua principii foarte sanatoase care oricum aceste defectiuni nu existau nicaieri, am corectat sa nu se mai dubleze pensiile speciale peste cativa ani. Daca acum ne permitem ele puteau sa devina o problema cand se dublau. Asa nici o pensie nu poate sa depaseasca salariul net. Am lucrat la asta si am trimis mai departe si probabil la sedinta de guvern de miercuri dau de joi va fi aprobat”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Fiecare categorie are pensie speciala cu legislatie speciala. Bugetul total este de 6 miliarde acum si am facut calcule pe legea salarizarii pentru ca va fi o crestere la toti bugetarii si am ajuns la un impact de 17 miliarde si am ajuns la concluzia ca este incredibil si nu poate ajunge acolo. Noi nu am intrat decat in pensiile militare, ele trebuie tratate fiecare in parte, cele militare sunt cele mai multe, 80 la suta buget pensii speciale. Pensia medie in armata este 3200 de lei.

35.000 de euro pentru creşterea copilului

„Am trait sa o vad si pe asta, ca plang pe umerii celor care iau peste 35 de mii de euro de la statul roman. Este vorba de 600 de persoane. Nimeni nu a cotizat pentru aceasta indemnizatie, nu a fost nici o contributie. Pentru pensii, pentru asigurari de sanatate, dar nu pentru indemnizatii. In UE media este undeva la 500 de euro si maxim este in Germania la 1000 de euro. Inchipuiti-va ca sunteti mamica si primiti 35 de mii de euro de la stat. Va cumparati un apartament in fiecare luna din banii astia. Nicio persoana din Romania nu a contribuit ceva pentru aceasta indemnizatie de crestere a copilului. Undeva la 3.000 de indemnizatii care trec de 5000 de lei si doar 600 care depasesc 10 000 de lei. Ne-am hotarat sa plafonam la 1800 de euro, nu e ok? Hai sa fim seriosi? Principiul nu este corect, nicaieri in lume nu exista indemnizatii la fel de mari ca aici”, a punctat Olguţa Vasilescu.