Lia Olguţa Vasilescu, trimisă în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani: Mi-au cerut să-l denunţ pe Klaus Iohannis

Lia Olguţa Vasilescu, primarul reales al Craiovei, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzată de luare de mită în campania electorală din 2012.

19 iul. 2016, 09:07
Lia Olguţa Vasilescu, trimisă în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani: Mi-au cerut să-l denunţ pe Klaus Iohannis

UPDATE Lia Olguța Vasilescu a declarat într-o intervenţie telefonică la un post tv că procurorii DNA i-au cerut în timpul anchetei să facă denunţuri împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. Primarul Craiovei a mai precizat că a refuzat să facă aşa ceva.


UPDATE Lia Olguța Vasilescu afirmă că nu știe de ce a durat atât de mult până când a fost trimisă în judecată de către DNA „având în vedere conținutul dosarului”.

„Am fost trimisă în judecată. Nu știu de ce a durat așa de mult, având în vedere conținutul dosarului. Mergem înainte!”, a scris Olguța Vasilescu pe pagina sa de Facebook.


Lia Olguţa Vasilescu este acuzată că, în campania electorală din 2012, ar fi exercitat presiuni asupra mai multor oameni de afaceri, din calitatea ei de lider politic local (PSD), determinându-i pe aceştia să sponsorizeze partidul. Cu banii primiţi de Lia Olguţa Vasilescu (25.000 de euro), plus alţi 25.000, a fost plătit un concert susţinut de Goran Bregovici la Craiova.

Lia Olguţa Vasilescu este acuzată de patru infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi două infracţiuni de spălare de bani.

Alături de ea vor mai fi judecaţi fostul administrator public al oraşului Craiova, Radu Preda, şi reprezentanta unei asociaţii non-profit, Elena Popescu.

De asemenea, procurorii DNA au instituit sechestru asupra conturilor Liei Olguţa Vasilescu, pentru suma de 900.000 de lei, prejudiciul estimat în dosar.

Citeşte şi: DNA a pus SECHESTRU pe 900.000 de lei din averea Liei Olguţa Vasilescu UPDATE

COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, 

în stare de libertate, a inculpatei 

VASILESCU LIA OLGUȚA, primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
– luare de mită (4 infracțiuni), 
– folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni), 
– spălare de bani (2 infracțiuni), 

și sub control judiciar a inculpaților: 

PREDA RADU COSMIN, la data faptelor administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
– complicitate la luare de mită (2 infracțiuni), 
– instigare la spălare de bani, 

POPESCU ELENA DANIELA, la data faptelor reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
– complicitate la luare de mită, 
– spălare de bani. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.

În cadrul „donațiilor” respective, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenței sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susținut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror proveniență nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei.

În același context și în aceeași calitate, inculpata și-a folosit influența în scopul obținerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conținând imaginea candidatului Lia Olguța Vasilescu și sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro.

Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoționale.

Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguța în scopul menționat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârșirea unor infracțiuni. 

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.

Referitor la banii pretinși și primiți de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalți doi inculpați, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, președinte al asociației, în cunoștință de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoștea proveniența și modul real de obținere a sumelor de bani intrate în contul asociației cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare.

Ulterior, în luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela, a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociației în contul unei societăți comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienței acesteia, cunoscând că provine din săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituțiilor bancare, deținute de cei trei inculpați.

De asemenea, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin inculpaților Preda Radu Cosmin și Popescu Elena Daniela. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


loading...