Lia Savonea, atacată de o jurnalistă din cercul de apropiați ai Laurei Codruța Kovesi. Organizația Declic: „Nu mai promovați judecători toxici”

Judecătoarea Lia Savonea, propusă pentru o funcție la Înalta Curte de Casație și Justiție, este victima unei campanii online lansate de Declic împotriva promovării ei.

10 mart. 2023, 14:47
Lia Savonea, atacată de o jurnalistă din cercul de apropiați ai Laurei Codruța Kovesi. Organizația Declic: „Nu mai promovați judecători toxici”

Lia Savonea se pregătește să ocupe funcția de judecător la Secția Penală a Curții Supreme. Organizația Declic, la care activează și o jurnalistă care a făcut parte din cercul de apropiați ai Laurei Codruța Kovesi, lansează atac după atac împotriva judecătoarei pentru a împiedica numirea ei în funcție.

Judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a CSM şi actuala şefă a Curţii de Apel Bucureşti, este candidatul cu numărul de cod 1015 pentru unul dintre cele 6 posturi vacante de judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pe 6 martie, CSM a publicat pe portal punctajul obţinut de candidatul 1015. Lia Savonea a obţinut cel mai mare punctaj, 48, în condiţiile în care următorul candidat a obţinut 39 de puncte. Ceilalţi candidaţi au obţinut sub 35 de puncte, şi potrivit regulamentului, au fost descalificaţi.

Organizația Declic a lansat o petiție online: Nu mai promovați judecători toxici

Petiția care se adresează Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii invocă un articol în care se arată că „judecătoarea a lăsat liber un individ care și-a agresat sexual nepoata de 13 ani și a motivat că, din moment ce copila nu le-a spus părinților, înseamnă că a fost de acord. «Promovarea judecătoarei Lia Savonea ar fi un semnal că sistemul judiciar refuză, în continuare, să protejeze copiii împotriva prădătorilor sexuali»“.

Textul petiției 

”Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să nu o promovați pe Lia Savonea la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Judecătoarea a lăsat liber un individ care și-a agresat sexual nepoata de 13 ani și a motivat că, din moment ce copila nu le-a spus părinților, înseamnă că a fost de acord. Promovarea judecătoarei Lia Savonea ar fi un semnal că sistemul judiciar refuză, în continuare, să protejeze copiii împotriva prădătorilor sexuali.
De ce este important?

Lia Savonea este o judecătoare controversată și influentă. Când a condus Consiliul Superior al Magistraturii, presa a scris că este omul lui Liviu Dragnea şi cea care influenţează toate deciziile instituţiei în favoarea PSD. Tot Savonea s-a numărat printre magistrații care au susținut modificările toxice la legile justiției.

Acum, Savonea, actuala șefă a Curții de Apel București, vrea să ajungă la Curtea Supremă. Presa o dă drept favorită și pentru șefia ÎCCJ. Nimeni nu ar mai trece atunci peste cuvântul ei.

Recent, jurnaliștii au descoperit că Savonea a lăsat liber un agresor sexual de minori [1]. Judecătoarea a emis o sentinţă de doar 8 luni de închisoare cu suspendare pentru un bărbat care și-a agresat sexual nepoata de doar 13 ani. Savonea a considerat că fetița și-a dat acordul, pentru că nu și-a anunțat părinții.

Într-o țară care protejează copiii de abuzuri sexuale, Lia Savonea ar fi fost exclusă din magistratură pentru decizia dată.

Dar, în România, din 4 abuzuri împotriva minorilor, 3 sunt judecate ca acte în care copiii au fost de acord. Cu astfel de decizii date de judecători, am ajuns țara în care, la fiecare 6 ore, un copil este abuzat sexual.

Promovarea Liei Savonea ar însemna că sistemul judiciar o premiază, fără să țină cont că a ignorat suferința unui copil și nu i-a făcut dreptate.

Dar noi, cetățenii, nu putem rămâne nepăsători la suferința copiilor abuzați. Le cerem membrilor Secției pentru Judecători să respingă promovarea unui judecător toxic la Înalta Curte. Vor da o decizie până la finalul lunii martie.

Așa că hai să ne facem auziți până atunci. Semnează și tu petiția!”

Lia Savonea, atacată de o jurnalistă din cercul de apropiați ai Laurei Codruța Kovesi

Un aspect de remarcat este că la Declic lucrează și jurnalista Cătălina Hopârteanu, o altă apropiată a Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA ar fi intervenit pentru ca jurnalista să fie acreditată la Direcția Națională Anticorupție și a fi în permanență printre reprezentanții presei care propagau acțiunile procurorilor, potrivit unor surse.

Organizația Declic se promovează sub sloganul „ceea ce ne aduce împreună este credința noastră comună în echitate, compasiune și curaj”.

„Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, 1.130.426 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă. Campaniile Declic sunt conduse de valorile noastre, nu de politica de partid. Declic este, și va rămâne mereu, o comunitate independentă. Membrii Declic provin din cele mai diverse medii și ceea ce ne aduce împreună este credința noastră comună în echitate, compasiune și curaj. Ne-am implicat în cauze diverse și împreună am reușit să câștigăm lupte cu puține șanse de reușită. Retragerea certificării pentru produsele din lemn ilegal, provenit din pădurile noastre, e doar un exemplu. Salvarea râului Nera de la distrugere, este un altul”.

Cine este Lia Savonea

Lia Savonea este o judecătoare controversată și influentă. În momentul de față este șefă la Curtea de Apel București, iar cu câțiva ani în urmă a fost șefa Consiliului Superior al Magistraturii. Pe vremea când se afla la conducerea CSM, presa scria despre ea că este omul lui Liviu Dragnea şi cea care influenţează toate deciziile instituţiei în favoarea PSD. Ea e, totodată, cea care s-a numărat printre magistrații care au susținut modificările la legile justiției.