Lia Savonea, preşedintele CSM, sesizează Curtea Constituţională cu privire la acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall

Publicat: Marţi, 08 Octombrie 2019 17:08 // Actualizat: Marţi, 08 Octombrie 2019 18:41 // Sursa: romaniatv.net

Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat marţi că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall.

"Am decis să sesizez un conflict de natură instituţională cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall, pentru două motive. Primul, o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, şi al doilea, acţiuni de subminare a autorităţii CSM, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei", a anunţat preşedintele CSM.

Lia Savonea a vorbit despre o ”criză fără precedent din interiorul Consiliului”, care nu reuşeşte să realizeze cvorum pentru validarea unor concursuri.

”Avem cinci şedinţe amânate, pentru acelaşi motiv, lipsa cvorumului legal în vederea desfăşurării şedinţelor de plen. De fiecare dată, lipseşte un număr de membri, aşa încât cvorumul de 15 membri cât este legal să nu se poată întruni. Astăzi au lipsit trei procurori, fără nicio justificare. Aşa cum am văzut în comunicarea publică, invocă o pretinsă şedinţă care ar fi fost convocată la Parchetul General încă de săptămâna trecută, am verificat evidenţele Consiliului şi ceea ce se afirmă nu se regăseşte în realitate, respectiv în evidenţele noastre nu figurează înregistat în ziua de 3 octombrie nicio solicitare din partea Parchetului General şi nicio invitare. De altfel, în calitatea mea de preşedinte ar trebui să fiu încunoştinţată, fie de procurori, fie de procurorul general al României vizavi de această situaţie cu atât mai mult, cu cât şedinţa de plen fusese convocată încă din data de 2 octombrie într-o şedinţă informală”, a declarat Lia Savonea, potrivit News.ro

Lia Savonea acuză că Secţia specială pentru magistraţi nu îşi poate desfăşura activitatea.

”Din luna iunie se evită validarea unor concursuri pentru secţia de investigare, atât pentru funcţii de conducere, cât şi pentru funcţii de execuţie, în fapt este un veritabil boicot instituţional. Având în vedere această situaţie şi pentru a asigura funcţionalitatea instituţională a Consiliului Superior al Magistraturii, nouă membri ai acestuia au hotărât să iniţieze nişte propuneri de modificări legislative pe care să le discutăm şi să le formalizăm instituţional, aşa încât să asigurăm desfăşurarea şedinţelor în mod legal în această instituţie. Măsurile vizează, aşa cum probabil aţi auzit şi în cadrul şedinţei de plen de astăzi, reducerea cvorumului pentru situaţiile în care anumiţi membri refuză nejustificat să se prezinte la şedinţele acestuia, respectiv şedinţele să fie legal constituite cu două treimi dintre membrii Consiliului. Când spun că unii membri refuză să se prezinte, eu mă refer la membrii cu activitate permanentă şi nu la membrii de drept, la preşedintele Înaltei Curţi, procurorul general sau ministrul Justiţiei, care au şi alte activităţi, mă refer la membrii Consiliului cu activitate permanentă, care în mod legal şi regulamentar trebuie să îşi desfăşoară activitatea în cadrul Consiliului. Şi pe lângă reducerea cvorumului, propunem şi sancţionarea acestui tip de comportament cu pierderea funcţiei în cadrul Consiliului”, a mai afirmat preşedintele CSM. 
loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Ana Birchall Curtea Constituţională lia savone sesizare ccr Lia Savonea
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8722
RON
24 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H