Liber la Spațiul Schengen: președinta Parlamentului European a promis să facă lobby pentru România

Politicienii de la București pot răsufla ușurați. Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a anunțat că susține integrarea României în Spațiul Schengen.

11 iun. 2022, 15:53
Liber la Spațiul Schengen: președinta Parlamentului European a promis să facă lobby pentru România

Roberta Metsola și-a luat angajamentul că va face lobby pentru ca România să poată adera la Spațiul Schengen, după mulți ani în care birocrații de la București nu au reușit să bifeze mari progrese.

„Voi face tot ce-mi stă în putinţă să vă ajut în următoarele etape”, a transmis Metsola, de la Strasbourg, unde s-au reunit toţi europarlamentarii.

„Aţi aşteptat prea mult şi este incorect. Şi dacă este necesar, voi spune din nou acest lucru (…) Pot să vă spun că în Parlamentul European aveţi sprijin deplin, aveţi mulţi prieteni, aveţi reprezentanţi foarte buni aici, în acest Parlament European, cu voci puternice, cu opinii pe care le împărtăşesc şi voi face tot ce-mi stă în putinţă să vă ajut în următoarele etape”, a declarat la finalul acestei săptămâni Roberta Metsola.

Preşedinta Parlamentului European și-a luat angajamentul să militeze pentru o Uniune Europeană în care să nu existe mai multe „categorii de ţări”.

„Cred că este timpul să stăm cu seriozitate faţă în faţă, ca şi ţări. Nu există mai multe categorii de ţări! De aceea nu trebuie să ne ascundem în spatele unor aspecte tehnice şi să spunem clar: este timpul ca UE să se vadă pe sine, cu adevărat, ca o uniune sigură, nu doar o uniune economică, un bloc comercial, ci şi ca o uniune în care putem împărtăşi valorile comune ale democraţiei”, a mai transmis Roberta Metsola.

 

Când ar putea fi analizată din nou aderarea României la Schengen, la nivelul UE

 

Lobby pentru aderarea României la Schengen fac şi europarlamentarii români. Printre aceștia, Dan Nica.

„România respectă toate criteriile de aderare la Schengen. Cred că este important să conştientizăm că situaţia din Ucraina impune ca transportul de mărfuri să fie realizat cu mai multă uşurinţă. Avem încredere că ţările membre UE vor înţelege necesitatea ca ţara noastră să facă parte din Schengen”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.

Subiectul extinderii spaţiului Schengen ar putea fi analizat din nou de membrii Consiliului European la finalul lunii iunie.

De curând Portugalia și-a luat angajamentul că va susține aderarea României la Spațiul Schengen. Președintele de la Lisabona a făcut anunțul, într-o întâlnire cu omologul de la București.